Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Детските градини няма да отворят и през следващата седмица

Детските градини ще останат затворени поне още една седмица. Това обяви проф. Венцислав Мутафчийски, по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Снощи, здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че на този етап, около 45% от родителите имат готовност да пуснат децата си на детска градина/ясла. От проведена анкета на РУО в Пловдив става ясно, че там по-голямата част от родителите - близо 80%, са склонни да изпратят децата си отново в детско заведение, предимно заради ангажиментите си, свързани с връщане на работното място.

Началникът на Националния оперативен щаб увери, че продължава да се извършва мониторинг на ситуацията с детските градини и мерките, които предприемат в други страни от ЕС. За пример той даде Дания, където до момента не е регистрирано заразяване, но ситуацията в Германия е по-различна - както в училищата, така и в детските градини.

„Нашето становище е, че поне още една седмица не трябва да се отварят детските градини“, каза проф. Мутафчийски.

Той подччерта, че няма връзка между брой проведени тестове и брой новооткрити случаи с коронавирус - като коментар на вариращите през последните дни (между 20 и 50), брой заразени с COVID-19 у нас.

Новата нормалност

„Изследванията потвърждават, че у нас има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре, защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта. Ако продължим в този дух и ограничаваме клъстерите, това дава големи шансове за нормален начин на живот“.

PCR-тестовете и каквито и да е тестове не могат да заменят най-тежкото оръжие срещу в момента върлуващата епидемия - това са карантинните действия, подчерта проф. Мутафчийски.

На зададен въпрос, дали действително пациентите умират от коронавирусна инфекция, проф. Мутафчийски коментира:

Има множество пациенти - наистина те са болшинството, които имат придружаващи заболявания. Самият аз съм хипертоник от 12 години. Разбира се никой не знае съдбата си. Но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. За съжаление, тези хора, дори и в 40 и някоя годишната си възраст се срещнаха с коронавируса. Никой в момента не може да бъде сигурен колко време биха живели тези болни. Моята теза е, че тези болни биха живели още няколко години, до непосредствената им среща с този вирус. Те боледуват продължително, боледуват тежко и с придружаващите им заболявания. Той отново покани всеки, който желае - да влезе във ВМА, като доброволец, макар и да не върши нищо, а просто да наблюдава, как протича развитието на болестта при различните пациенти в коронавирусното отделение.

Що се отнася до туризма, проф. Мутафчийски посочи, че Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов – разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки.

В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началника на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. По негово мнение, ако самолетните превозвачи избегнат общата климатизация при полетите, чрез използването на ХЕПА филтри - каквато е практиката в медицинските отделения, би било значително по гарантирано здравето на пътуващите. Докато обаче не бъдат изяснени всички тези правила, препоръчителен остава автомобилният.

c