Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Вдигат ресторантьорските заплати, без да пипат цените

Предлага се вдигане на минималната работна заплата в сектора от 610 лв. на 800 - 850 лв.

"С колко точно - ще се реши на следващата ни среща със социалния министър Деница Сачева". Това заяви Ричард Алибегов - председател на Асоциацията на заведенията, в ефира на NOVA.

Предложението идва след постигнатото вчера споразумение между правителството и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, за намаляване ставката на ДДС от 20 на 9%, под формата на временна антикризисна мярка в помощ на бизнеса.

На този етап все още няма окончателна яснота откога тя ще влезе в сила. Първоначалната информация гласеше, че това трябва да стане от 1 януари 2021 г., но от НФСБ настояват тя да започне да действа незабавно.

Алибегов подчерта, че целта на бранша сега е да се изсветли сектора, и благодари на премиера за взетото решение.

„Нашият бранш никога не е работил с толкова ниско ДДС. Комуникираме с колеги от чужбина. В Гърция и Румъния също свалиха ДДС-то. Там имаме колеги, с които разговаряме, и вече имат добри резултати“, заяви Алибегов.

На въпрос дали след намалената ставка ще следва и понижение на цените в заведенията, Алибегов уточни, че е достатъчно да няма увеличение на цените. Според него, през последните две години това се е случвало четири пъти.

„Клиентите започват да се връщат, но все още много бавно. В момента работим с 20% от капацитета си, а много заведения изобщо не са отворили, защото нямат градина или е прекалено малка“, допълни Алибегов.

По думите му свалянето на ДДС ще замрази сега действащите цените в заведенията. А от мярката могат да се възползват всички, които отговарят на изискванията.

Припомняме, че според последната Заповед на здравния министър Кирил Ананиев градините и терасите на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване могат да работят при условие, че между масите има поне 1.5 метра разстояние.

c