Световен ден на хумуса. Рецепти с нахут
На 13 май отбелязваме Международният ден на хумуса. За първи път събитието е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на един маратон в Тел Авив на 13 май 2012 г. Идеята на празника е да се насърчат хората да се хранят здравословно сутрин, обед и вечер; да организират или участват в събития, свързани с инициативата.
В последните години стотици хиляди хора от различни краища на света споделят в социалните си профили снимки как хапват от вкусната разядка.
Хумусът е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток сред всички групи население. Често се гарнира с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране. По традиция се гребе с тънък хляб, но днес нараства популярността на използването му с царевичен чипс в страните извън Близкия изток.
Един от основните компоненти в хумуса е нахута, който е богат на растителни белтъчини, влакнини, желязо, манган, триптофан, витамини от група Б и ненаситени мастни киселини.
Популярни разновидности на хумуса са:
- „хумус фул“ – хумус, комбиниран с паста от бакла, сварена добре и пюрирана,
- „хумус масубха“ или „хумус машауша“ – смес от хумус, топъл нахут на зърна и сусамов тахан,
- „хумус махлута“ – хумус, комбиниран с фул и топли нахутени зърна.
Хумусът се използва и за разядка или гарнитура на много основни ястия, като мезе и като сос към фалафел, израелска салата, пиле на грил и патладжани. Подходящ е за вегетарианци и вегани.
Предлагаме Ви няколко бързи и лесни рецепти за хумус от Марианна Калинкова- бесарабска българка от Молдова, която не се страхува да експериментира в кухнята:
Рецепта № 1, Гъцки хумус
Необходими продукти:
- 1 чаша сварен нахут;
- 1/2 чаша ситно натрошено сирене фета;
- 1 чаша листа пресен спанак (бейби спанак);
- 2 с. л. лимонов сок;
- щипка канела на прах.
Рецепта №2, Билков хумус
Необходими продукти:
- 1 чаша сварен нахут;
- 1/3 чаша листа пресен босилек;
- 1/3 чаша листа магданоз;
- 1/3 чаша пресен естрагон;
- 2 с. л. зехтин екстра върджин.
Рецепта № 3, Гуако-хумус
Необходими продукти:
- 1 чаша сварен нахут;
- 1 обелено авокадо;
- 1 люта чушка (без семките);
- 1/4 чаша пресен магданоз;
- 2 с.л. сок от лайм.
Рецепта № 4, Хумус с маслини и печени чушки
Необходими продукти:
- 1 чаша сварен нахут;
- 1/3 чаша обезсолени маслини (накиснете ги във вода);
- 1-2 печени червени чушки;
- 2 с. л. лимонов сок;
- 1/4 чаша пресен магданоз.
Рецепта № 5, Хумус по-селски
Необходими продукти:
- 1 чаша сварен нахут;
- 1/3 чаша кисело мляко;
- 1 ч. л. сушен магданоз;
- 1-2 счукани скилиди чесън;
- 1 ч. л. сух копър;
- сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Прецедете нахута от сока и го сложете в кухненския блендер. Пасирайте го добре, след което прибавете останалите продукти. Когато се получи гладка смес може да я прехвърлите в купа.
Ако е необходимо да разредите хумуса, прибавете няколко капки лимонов сок или вода. Сервирайте с хрупкав хляб или арабска питка
Заредете организма си с нужната енергия за целия ден като си направете сандвичи с хумус, съчетани с пресни зеленчуци или хапки от късчета арабска питка, намазани с хумус и гарнирани с парена червена чушка. Може да напълните разполовени сварени яйца с хумус. Можете да направите брускети с хумус и късчета сьомга или аншоа.
Имайте предвид, че талията на феновете на хумуса е 8% по-малка от тази на другите хора. Така че, възползвайте се от информацията и потърсете най-добрите рецепти, пасващи на вашия вкус.