Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Българите ще могат да почиват и работят в Европа, без пътувания до екзотични дестинации

Предприетите мерки с цел ограничаване разпространението на коронавируса, които засягат пътуванията, постепенно предстои да бъдат премахвани, но спрямо динамиката в развитието на обстановката. Задължителната двуседмична карантина - след завръщане от чужбина, ще остане в сила поне до края на май. Това съобщи по NOVA Екатерина Захариева - вицепремиер и външен министър на България.

Според думите ѝ, очаква се още днес Европейската комисия да обяви етапите за постепенно премахване на въведените ограничения за пътуване, както и намаляване периода или пълно премахване на карантината - за държавите с нисък риск от разпространение на COVID-19.

„Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2-ра и 3-та вълна на заболеваемостта”, коментира външният министър.

Освен за туризма, ограничителните мерки играят важна рола и при бизнес пътуванията.

„Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания”, уточни Захариева.

Според нея, едва през втората половина на месец юни съществува реална възможност за отпадане на карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск от заболяването.

"Всъщност може би почти няма държава която да не предвижда 15 дневна карантина за влизащите на нейна територия.  

В постоянна координация сме и с Щаба, и с министъра на здравеопазването. В разговори сме със Сърбия и Румъния, за пограничните райони, работниците да могат да пътуват, без да остават под карантина. Но това е временно”, заяви Захариева.

Тя обясни, че се водят интензивни разговори в ЕС, за това по какъв начин да бъдат рестартирани транспортният и туристическият сектор.

Министър Захариева посъветва българите, че е най-разумно да не планират пътувания извън Европа.

Във връзка с появилите се информации, че тази година няма да има британските туристи по българското черноморие, Захариева заяви:

„Великобритания е сред страните с висок риск в момента. Представете си какво ще стане, ако има турист с коронавирус. Спомнете си Банско. Не можем да затворим цял хотел или град!”

Относно сезонните работници във Великобритания и Франция, Захариева обясни, че на 15 май отново ще има разговори между представители на страните-членки.

Относно българите, които работят в кланица в Германия, в която имаше над 150 положителни проби за COVID-19, Захариева заяви, че външното министерство е в постоянна връзка с тях.

„Още нямаме обаждане от посолството за искане на помощ”, каза още Захариева. „Условията, при които живеят, са лоши. Но имат трудови договори, социални и здравни осигуровки. Моят апел е да се внимава с какъв посредник се тръгва, защото те отговарят за битовите условия”.

Захариева коментира и ситуацията с връщането на българските сезонни работници от Франция.

„Не се допускат още сезонни работници във Франция. Аз няма да защитавам авиокомпанията. Тя не може да знае тези пътници дали имат постоянен адрес там, защото такива ще бъдат допуснати във Франция. Говорихме с министър Желязков какво може да се направи. Договорихме се авиокомпанията също да сложи предупреждение не сайта си”, каза Захариева. По думите й и французите няма да бъдат допуснати у нас, ако нямат постоянен адрес у нас.

„Тези хора са поведени от посредника. Да, френският министър е казал, че може би ще бъдат допуснати някакви хора. Но моят апел хората е да проверяват информацията си”, заяви външният министър.

c