Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За или против са майките от Добрич за отваряне на детските градини

С постепенното връщане към нормалния ритъм на живот, все повече родители се надяват детските ясли и градини отново да отворят врати. Според министър Ананиев обаче, това е въпросът, по който все още не е постигнат консенсус.

„Отварянето на детските градини сега е опасно действие. Трябва да изчакаме и да видим какъв е резултатът от разхлабване на мерките” – това заяви в неделя председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски в предаването „120 минути” по btv.

Но какво мислят майките, особено работещите, които в продължение на два месеца търсят различни варианти, чрез които хем да запазят работата си, хем да се грижат за децата си.

Репортер на Про Нюз Добрич разговаря с родители за нагласите им за отваряне на детските градини.

Резултатите показват, че 80% биха пуснали децата си на градина веднага. Голяма част от отговорилите по този начин са работещи майки, които макар и да имат резервен вариант, считат, че той не е оптимален. Гледането от баба и дядо или ползването на отпуски са вариант само за определен период от време. Малък е процента на тези, които са готови да напуснат работа, за да се грижат за децата си, с цел да ги предпазят от коварното заболяване. При самотните родители положението е още по-трудно, тъй като трябва да се грижат и за оцеляването на семейството.

„В интерес на истината се притеснявам какво ще се случи с отварянето на детските градини, но в рамките на нормалното. Считам, че в нашите градини има достатъчно добра хигиена и условия, така че с нетърпение очаквам в най-скоро време това да се случи. Ще ми бъде от голяма помощ, ако позволят децата да посещават градина и цяло лято ще ги пускам, поради тази причина. Самите те всеки ден питат кога отново ще се срещнат с другарчетата си и госпожите” – казва работеща майка на две деца, които са съответно втора и четвърта група в детска градина в града. 

„В районите където няма активни огнища, би могло да се отворят детските градини” – смята и друга работеща майка. Тя призовава родителите да са отговорни и да не пускат болни децата си на градина. Вярва, че ръководството на институцията ще вземе всички  необходими мерки, свързани с превенция на заболяването, като завиши контрола на входа и изхода на учебното заведение. Смята, че гледането на детето от възрастни родители също не е добра идея, тъй като и те са рискова група. А вариантът с детегледачка разширява кръга на контактите.

Притесненията на  родителите са свързани и с евентуална втора вълна  на Covid-19 през октомври-ноември, което ще наложи ползване на още отпуски: „Когато те се изчерпят, какво ще правим? – Ще трябва ли да напусна работа заради това?” – задава реторичен въпрос майката.

Като цяло, родителите вярват, че ще се предприемат всички мерки за безопасността на децата – може би дезинфектант на входа, недопускане на родителите до занималните, носенето на маски или шлемове от учителите и помощния персонал, както и завишена хигиена от страна на самите семейства. Столчетата за обяд да бъдат на разстояние, а децата на дистанция едно от друго, както в занималнята, така и в спалното помещение.  Очакванията на работещите майки са, че тези, които имат възможност да си останат у дома, няма да пускат децата си на градина, като това ще редуцира групите и при постоянен брой на децата ще може по-лесно да се следи здравословното им състояние.

Има и работещи родители, които са намерили вариант кой да се грижи за децата им, докато са заети. Те не смятат да се възползват от работещите градини поне до началото на следващата учебна година.

Част от майките смятат, че не е редно да се отварят градините. Притесняват се от контактите с други деца, както и от факта, че извън градината, макар и  в семейна среда, те живеят с работещите си родители, които имат контакти с различни хора, чието здравословно състояние не е ясно.

“В интерес на истината, ако нямаше кой да го гледа, щях да съм с две ръце „за” отваряне на градините” – споделя друга майка, която обаче не смята да пусне детето си на градина сега. „Бих искала да пусна детето си на градина, защото то се чувства добре там – добре е обгрижвано, добре е възпитавано, но се притеснявам за неговото здраве. И смятам, че трябва да се изчака. Децата ни не са опитни зайчета.  Лично аз няма да пусна сина си.”

Определено децата имат нужда от социализация. Времето на изолация е причина за забравяне на някои основни правила за движение на пътя, например. Въпреки ежедневните занимания в карантинния период, през които учителите изпращат материали, а родителите помагат за тяхното изпълнение, изолацията е в ущърб на децата, са на мнение повечето запитани.

Очаква се до дни да е ясно решението на Националния оперативен щаб, свързано с отварянето на детските ясли и градини.

c