Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Сигнал до институциите за товарене с тежка техника на пясък на плажа в Каварна

В централния плаж на курортната зона на град Каварна се извършват дейности с тежка строителна техника, в разрез с действащото законодателство, става ясно от сигнал до Министерството на туризма, Областна администрация – Добрич, РИОСВ-Варна и БДЧР. Той е подаден днес от Стелиан Томов – председател и представляващ инициативен комитет „За Туризма на Калиакра” и Цонко Цонев - кмет на Община Каварна в периода 2003-2015 г.

Те съобщават, че на 11 май са получили снимков и видео материал, който беше предоставен и на Про Нюз Добрич. От него става ясно, че с тежка техника се товари пясък на плажа на Каварна.

„Според Конституцията на Република България и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие плажовете са изключителна държавна собственост. Според чл. 17а и чл. 17б от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се забранява преминаването, паркирането и престоят на превозни средства, ремаркета и полуремаркета върху територията на морския плаж и дюните.

С оглед на което, считаме, че ще възложите незабавна проверка по случая“, се посочва в сигнала.

По информация на Про Нюз Добрич на място вчера е бил извикан и екип на полицията. От ОД на МВР потвърдиха за получен сигнал за извозване на пясък с камиони.

Трите части на плаж Каварна в предходни години се стопанисваха от фирма „Корнер“ на бизнесмена Валентин Николов, известен с прякора си Цуци.

Проверка на Про Нюз Добрич установи, че, част от плаж Каварна, известна като част 2, е в списъка на неохраняемите плажове за сезон 2020, определен със заповед на министъра на туризма.

Про Нюз Добрич отправи питане към Министерство на туризма за това кой стопанисва плажната ивица на територията на град Каварна, както и назначена ли е проверка по случая и какви са резултатите от нея.

От Областна администрация Добрич съобщиха, че такъв сигнал е постъпил в деловодството. „Тъй като плажовете са под управление на Министерството на туризма, той ще бъде препратен там по компетентност за извършване на проверка и установяване нарушение, ако има такова“, посочиха от там.

c