Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Абитуриентски балове 2020 в Добрич: Няма да изживеем емоцията на завършването

Традиционните абитуриентски балове в Добрич няма да се състоят и тази година площадът ще остане тих в дните около 24 май. Ще ни липсва силното броене до 12 на виспуск 2020. Ще ни липсват красивите девойки в изящни бални рокли и младите господа в стилни костюми, които се усмихват и махат с ръка на близки и познати, дефилирайки по централната улица. Ще ни липсват серенадите под прозорците на любимия учител ...

Но какво ще липсва на дванадесетокласниците тази година, попитахме момичета и момчета от три добрички гимназии.

„Не успяхме да изживеем емоцията на завършването. Не успяхме да се насладим на последните дни в класната стая.  Но най-тъжно ни е за изпращането. Няма да можем да чуем последния звънец, последния час на класа няма да можем да изкараме, няма да могат да ни изпратят. Надявам се поне в следващия месец това да се случи” – сподели пред Про Нюз Добрич възпитаничка на Финансово-стопанската гимназия (ФСГ) „Васил Левски” в града.

„Ще ми липсва цялата година от 12 клас. Ние от ПМГ не можахме да я изживеем както трябва. Знаете, училището беше  в ремонт, бяхме преместени в друго и като цяло не успяхме да изживеем цялата емоция за последна, финална година, да се насладим за последно на ученическия живот. Бяхме в чуждо училище, часовете ни бяха намалени.... Учителите направиха всичко възможно да ни подготвят за това, което ни предстои, за  което сме им благодарни. Но разочарованието остава”, казва и 18-годишно момче от Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ – Добрич. „Всяко дете заслужава своя звезден миг със съучениците си преди да влезе в истинския живот” – добавя той.

Голяма част от зрелостниците са купили своите тоалети за балната вечер още в края на миналата година или началото на тази. Роклите са с дантела, тюл, цветни или в телесен цвят, тип  принцеса  или русалка. Някои госпожици са избрали да имат по две, дори три тоалета за различните вечери.

„Винаги съм искала да имам рокля тип принцеса”, казва абитуриентка от ПМГ – Добрич. И си купих такава - лилава, дълга, с тюл. Разочарована съм, че няма да имам повод да я облека. Може би, догодина ще я продам на бъдещите абитуриенти”, заключва тя.

Господата също са помислили отрано за най-запомнящия се ден от 12-годишното обучение. Костюмите са стилни, класически.  Казват, че  при избора са помислили и за това да са функционални и да могат да ги носят след бала.  Но не всички.  Може би, част от момчетата ще ги дарят на следващи абитуриенти или ще ги запазят – като спомен от бала, който випуск 2020 няма да има.

„Ще ви излъжа, ако ви кажа, че не се чувствам разочарован от така стеклите се обстоятелства, защото балът е веднъж в живота, подготвяхме се доста дълго за него. Аз си купих костюма и обувките още през февруари. За съжаление,  костюмът не е подходящ за други случаи. Може би, бих го дал на някой или ще го оставя за спомен. А иначе - изпращането с учители и съученици – това ще ми липсва най-много” – споделя и  младеж от ФСГ „Васил Левски“.

„Имах намерение към средата на март да си купя рокля. Но така се случи, че вече няма нужда. Приятелките ми дадоха доста пари за тоалети”, споделя и дванайсетокласничка от ПМГ.

„Аз също оставих за последните месеци. Не ми беше приоритет” – казва абитуриентка от Езикова гимназия „Гео Милев”. „Но ми липсва преживяването от последната планирана училищна екскурзия в Мармарис, която се отложи. Със съучениците си ще се видим на 26 юни, когато официално ще ни връчат дипломите. Може би, тогава ще се състои и изпращането ни”, допълва тя.  

От туроператорската фирма са уведомили училищата, че ще върнат внесените от децата суми за неосъществената екскурзия.

Дали ще се съберат класовете, за да отпразнуват завършването? – Различни са нагласите. Някои смятат, че юни не е подходящ заради кандидат-студентските изпити, други считат, че ще е трудно да се организират всички заедно.

За последно на  този етап ще се срешнат на планираните фотосесии за албумите.

Чакан, мечтан, дълго планиран, абитуриентският бал 2020 се оказа химера. Тазгодишните дванайсетокласници ще помнят цял живот липсата му. Но това няма да се окаже пречка да продължат по пътя, който са избрали, за да сбъднат мечтите си.

.

c