Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

12 май - почит към Свети Герман

На 12 май Църквата почита Св.Герман, патриарх Константинополски

Имен ден празнуват Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра, Искрен.

Св.Герман живял в края на VIII и началото на IХ в. Бил син на сенатор убит от император Константин Погонат. Св. Герман е известен с благочестивия си живот и като църковен писател. Посветил се на църквата, бил духовно просветен и станал цариградски патриарх през 715 г. по времето на император Лъв Исаврянин. Проявява се като ревностен защитник на почитта на светите икони и отказва да изпълни повелята на императора да се свика църковен събор, който да осъди иконопочитанието и да го обяви за идолопоклонство, заради което бил изгонен от патриаршеския престол.

Св. Герман се оттеглил в манастир, където през 740 година на 95-годишна възраст починал и бил погребан в манастира Хора в Константинопол. По-късно мощите му били пренесени във Франция.

В народната представа денят се свързва с повелителите летните бури. Изпълнява се обичаят „Герман” за измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, защото пази хората от градушка. Познат е и като Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни). 

c