Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

12 май- Международен ден на сестринството

На 12 май светът отбелязва Деня на медицинските сестри

Честит празник на българските медицински сестри!

С решение на Международния съвет на медицинските сестри в цели свят 12 май се отбелязва като Международен ден на сестринството. Начало на традицията се поставя през 1974 г.

Денят се свързва с името на Флоранс Найтингейл,смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена, която е родена на 12 май 1820 г. във Флоренция. От аристократично семейство, тя обикаля Европа с родителите си. През 1849 посещава Германия, откъдето се връща в Англия с твърдото намерение да стане милосърдна сестра. През 1853 започва да управлява неголяма частна болница на Харли Стрийт в Лондон.

Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – болница „Сейнт Томас“ в Лондон. То е първото светско училище за сестри в света, понастоящем част от Кингс Колидж в Лондон.

През октомври 1854 г., в период на Кримската война, Флорънс, заедно с 38 помощници, се отправя към полевите болници, в началото в Турция, а след това и в Крим, където се включва в грижата за ранените. В резултат, за по-малко от 6 месеца смъртността в лазаретите спада от 42 до 2,2 %.

През 1856 г. със свои пари Флорънс издига в Крим голям кръст от бял мрамор в памет на войниците, лекарите и медицинските сестри, загинали в Кримската война. Връщащите се от фронта войници разказват легенди за нея, наричайки я „дамата със светилника“, тъй като през нощите с лампа в ръка, тя като добър светъл ангел, сама обхожда палатките с болните.

През 1859 г. Флорънс Найтингейл е избрана за член на Кралското статистическо общество и впоследствие става почетен член на Американската статистическа асоциация. През 1883 г. е наградена с Кралският Червен кръст от кралица Виктория, а през 1907 г. става първата жена, наградена с орден "За заслуги".

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата – от лекарите: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“.

През 1912 г. Лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

c