Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Почивка с ваучер - за не по-малко от седмица, удължават с месец строителството по морето

Седемдневна почивка с ваучер от 210 лева - като компенсаторна мярка преди началото на предстоящия активен туристически сезон нас. Това предвижда внесеното от НФСБ предложение, между двете четения на Закона за здравето, предвиждащ мерките срещу коронавируса да продължат да действат и след края на извънредното положение. През утрешния ден законопроектът ще се се разглежда на второ четене в Правната комисия. 

Припомняме, че на по-ранен етап беше обявено държавата да поеме част от почивката на онези от българите, които решат да се възползват и възможността и отговарят на обявените изисквания. На този етап все още на се уточнени всички детайли. От друга страна, голямата част от браншовите структури поискаха максимално ясни правила за ваучерите.

В момента НФСБ предлага от ваучерите да могат да се възползват всички, които през поне 12 месеца от последната година и половина са внасяли осигуровки във фонд "Пенсии" и са получавали заплата, но не по-голяма от 1349 лева - размерът на средната брутна заплата за декември 2019 година. Идеята на вносителите е ваучерите да важат не само за тази година, но и през 2021-ва.

Друго предложение в законопроекта предвижда по 100 лв. за всеки ученик, посещаващ зелено училище, културни или спортни форуми.

Според експертните изчисления, максималната сума, която държавата следва да задели за ваучери е в размер на 385 млн. лева. Финансирането е предвидено да покрие приблизително 1.5 милиона души в страната. Това са хората, декларирали че получават заплата под средната за декември 2019 г. Броят на децата и учениците е около 700 хил. Вносителите прогнозират, че не всички, от имащите право, ще се възползват от мярката, което пък би довело да редуциране на предвидената сума от 385 млн. лева.

Проекта предвижда, че за да осребрят ваучерите, собствениците на хотели трябва да предоставят копие от регистъра си за настаняване, в който е видно, че посетителят е бил на почивка за не по-малко от седем дни и е ползвал предоставения ваучер. Всяка одобрена конкретна сума следва да бъде изплащана в срок до една седмица. 

Прието е предложението на НФСБ за удължаване срока на строежите по морето, с месец повече от предвиденото. Според в момента действащия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, строителството в национални курорти се прекратява от 15 май до 1 октомври. Заради въведените от извънредното положение ограничения, внесеният проект предвижда през тази година забраната да влезе в сила от 15 юни.

Очаква се да бъде гласувано и предложението за намаляване на концесионната такса с от 50 до 100% за този летен сезон. Концесионерите пък следва да намалят в реципрочна степен цените за чадър и шезлонг на плажа.

От Асоциацията на концесионерите на морски плажове вече възразиха срещу по-ранното принципно предложение - чадърът и шезлонгът да са безплатни на всички плажове. От Асоциацията поискаха разработването на единни правила, съвместно с Министерството на туризма, позовавайки се на обективните особености, че за голяма част от малките плажове основният източник на приходи чрез които подсигуряват спасителите е посредством събирането на такси от чадър, шезлонг, шалте и пр.

c