Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

По нов метод определят сметките за ток от 1 юли

От 1 юли 2020 година цената за достъп до електроразпределителната мрежа ще се изчислява на базата на заявената и предоставената мощност, а не както досега за консумираната електрическа енергия.

Това обявиха от пресслужбата на електроразпределителното дружество Енерго Про.

От ЕРП Север уточняват, че новият начин на ценообразуване, от една страна отразява възможността във всеки един момент клиентите да ползват предоставената им мощност, а от друга – задължението на дружеството да осигурява същата без оглед на потенциалните искания от други клиенти.

"Този метод за изчисляване се прилага от редица мрежови оператори в държави на Европейския съюз, както и от другите две електроразпределителни дружества, опериращи у нас. Той носи няколко основни предимства за клиентите – възможност да прецизират мощността според реалните им нужди, да заплащат цена за достъп според реално необходимата им предоставена мощност, да планират заявената мощност и разходите си за нея. Едновременно с това прецизните данни за предоставена мощност подобряват качеството на предоставените услуги и ще позволят оптимално използване на съществуващата мрежа, както и развитието ѝ спрямо нуждите на бизнеса", заявиха от ръководството на Енерго Про.

Предстоящата промяна от 1 юли 2020 година касае начина за ценообразуване на услугата по предоставяне на достъп до мрежата в съответствие с предоставената и реално необходима мощност. Ор ЕРП Север припомнят, че промяна беше включена и в заявлението, подадено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на електроенергията след тази дата.

От началото на кампанията на ЕРП Север за актуализиране на данните за предоставена мощност, която стартира през декември 2019 година, стопанските клиенти на компанията са подали своите декларации за запазване или промяна на заявена мощност за над 30 хиляди обекта.

След обявяване на извънредно положение у нас, срокът за подаване на декларации за предоставена мощност от небитовите клиенти на ЕРП Север беше удължен до 31 май 2020 година. Компанията е създала специална секция на своя сайт на адрес: https://www.erpsever.bg/bg/promqna-moshtnost, където клиентите могат да получат отговори на най-важните въпроси, свързани с актуализирането на данните за предоставена мощност, както и да се запознаят с основни акценти по темата в кратък видеоклип и брошура, която синтезира съществената информация относно промяната.

Ето и някои от основните моменти/въпроси, отнасящи се до новия вид на ценообразуване:

1. Какво е цена за достъп?

Цената за достъп е компонент от цената за електроразпределение и отразява правото и възможността във всеки един момент, клиентите да ползват предоставената им мощност и задължението на Електроразпределение Север АД да осигурява същата без оглед на потенциалните искания от други клиенти. От няколко години в утвърдената от КЕВР структура на цената за електроразпределение през мрежите на електроразпределителните дружества съществува цена за достъп, която се заплаща от клиентите на Електроразпределение Север АД за всеки киловатчас (кВтч) пренесена електрическа енергия.  За клиентите на другите две големи електроразпределителни дружества ЕВН и ЧЕЗ, цените за достъп са утвърдени и се заплащат в лв./кВт/ден.

2. Какво е предоставена мощност?

Предоставената мощност е максималния капацитет, който е гарантиран от ЕРП Север за електрическата инсталация във Вашия обект. Това е общата, гарантирана мощност, която може се да използва във Вашия обект във всеки един момент и се измерва в кВт (киловат).

3. Каква е разликата между консумирана електрическа енергия и предоставена мощност?

Консумираната електрическа енергия е тази, която потребяват използваните от Вас електроуреди за определено време (час, ден, месец, отчетен период). Тя се измерва в кВтч (киловат часове).

Предоставената мощност е максималния капацитет, който е гарантиран от ЕРП Север за електрическата инсталация във Вашия обект. Това е общата, гарантирана  мощност, която може да се използва във Вашия обект във всеки един момент и се измерва в кВт (киловат).

Пример:

  • Един климатик, с мощност 1 кВт, консумира за 3 часа работа 3 кВтч електрическа енергия.. Ако работи 30 дни по 3 часа, количеството консумирана електрическа енергия ще бъде 90кВч.
  • Един бойлер, с мощност 3 кВт, консумира за 2 часа работа 6 кВтч електрическа енергия.. Ако работи 30 дни по 2 часа, количеството консумирана електрическа енергия ще бъде 180кВч.
  • Една готварска печка, с мощност 2 кВт, консумира за 2 часа работа 4 кВтч електрическа енергия.. Ако работи 30 дни по 2 часа, количеството консумирана електрическа енергия ще бъде 120 кВтч.

Общата консумирана енергия в обекта за 30 дни ще бъде 390 кВтч.

Предоставената мощност, която гарантира работата и на трите уреда едновременно е 6 кВт.

c