Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Първата гимназия в Добрич празнува Деня на Светите братя Кирил и Методий

Преди 160 години на днешната дата - 11-и май 1860 г., за първи път в Добрич се организира честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, по време на което е и провъзгласена независимостта на българската църква.

Днес, по различен от традиционния начин, заради въведените здравни и социални мерки, ръководството на добричкото СУ "Св. св. Кирил и Методий" отново отбелязва своя патронен празник, обръщайки се с пламенно обръщение към своите ученици, преподаватели, родители и обществеността на града.

"Уважаеми родители, скъпи учители, ученици и всички съвременни пазители на словото и нашата култура!

Въпреки възникналите препятствия и трудности ние не можем да забравим, че днес е 11 май - денят, в който по традиция честваме един от най-светлите българаски празници, свързан с патрона на нашето училище - "Свети свети Кирил и Методий".

Народ, единствен на света, който има празник на своята просвета и култура! Празник, вечен и неотменен! Майски ден, идващ със светлината на пролетното утро, с волните песни на бъбривите птички, с пъстротата на разцъфналите градини и сладкия аромат на дъхавите цветя!

Ден, напомнящ за себе с нежния полъх на тихия ветрец, с галещата усмивка на топлия слънчев лъч и с една песен, която неизменно трепва във българско сърце - "Върви, народе възродени!" сред вълшебното ухание на люляк и божури отново идва най-българският, най-светлият празник.

На този ден мъдро уловени за ръка, крачат младостта и древността, понесли най-светлото, най-непреходното през вековете - писмената на братята Кирил и Методий.

Един малък народ празнува уникалния празник на буквите, на ума, на цивилизацията. Защото само ние, българите, честваме тези, които са създали писмеността ни. Те са поставили основите на бъдещето, бронирали са духа и културата ни. Двамата солунски братя са тези, които прославиха народа ни, дал "на вси словене слово да четат".
За тях е този ден, който ще бъде и пребъде!

Днес училището е институция, продължаваща делото на светите братя и техните ученици. Тук децата се учат, придобиват знания и умения, защото знанието и науката дават мощ, светлина и свобода на духа. Точно в това е силата на този свещен празник!

Той рядко е по-различен от който и да е друг 11 май. Не търпи трансформации, авангардност, в него няма реходни моди, няма политика. Ден, който пазим ревниво, в който задължително ще се поздравим!

В този ден училищата общност на СУ "Свети свети Кирил и Методий" доказва своята значимост в обществения живот на града и държавата ни с постиженията на учениците си в областта на науката, изкуството и спорта:

  • Първи места на областния кръг на олимпиадите по български език и литератуа, биология, химия, география, математика, и класирания за националния кръг.
  • Призови класирания на областния кръг на олимпиадите по физика, философия, множество награди в състезания по математика, информационни технологии, чужди езици, спорт, музика, изобразително изкуство.

Гордеем се със своите ученици - умни, талантливи, успяващи, и със своите учители - компетентни, мъдри и загрижени.

Честит празник на всички, които милеят за българското и родното!"

За пръв път през 1946 г., управата на учебното заведение приема за свой патрон светите братя Кирил и Методий. През следващите десетилетия се поставяме началото на едни от най-авторитетните добрички учебни заведения - Педагогическото училище, Вечерната, Природо-математическата, Езиковата и Финансово-стопанската гимназия.

На 12.10.1971 г. училището се сдобива с първата в областта нова сграда, в която се намира и до днес. От 01.09.1958 г. образователното заведение добива известност като „първа гимназия“, а от 1985 г. добива обществена популярност като „руското“ училище.

Сегашното си наименование - Хуманитарна гимназия, то получава от началото на учебната 1991/1992 г., а от 1-ви август 2016 г. вече е Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“.

c