Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отварят музеите в община Каварна, резерват Яйлата - на 13 май

Заповед, според която от днес отварят врати всички закрити обекти на територията на община Каварна и откритият Калиакра, издаде днес директорът на Историческия музей Пенко Георгиев. Тя влезе в сила от 13 часа.

За Про Нюз Добрич Георгиев обясни, че в петък в 17.30 часа са получени методически указания от Министерството на културата. Според тях директорите на музеи са били в правото си да преценят кои обекти на открито да отворят при съответните противоепидемични условия. Едно от изискванията е било да бъдат създадени маршрути за еднопосочно преминаване на туристите. Това на Яйлата е невъзможно да бъде осигурено поради спецификата на обекта, няма как да се спазва и дистанцията от 1.5 метра на тесните пътеки, каза директорът на музея в Каварна. По думите му само този обект ще отвори на 13 май, когато отпаднат тези изисквания и мерки. Ако те продължат да важат ще търсим вариант за някакви обходни маршрути, обясни Георгиев.

Той сподели, че е запознат с критиките в социалната мрежа, според които музеят е изгубил много пари, тъй като на Яйлата през уикенда не е събирана такса от посетителите. Граждани коментират, че в неделя е имало пик, автомобилите са били около 400 автомобила. Знам за въпроса, самият аз бях на Яйлата, наистина имаше изключително голямо посещение, посочи директорът. Допълни, че са очаквали да има толкова много посетители и по тази причина са били предприети необходимите мерки - окосени са пътеките, изхвърлена е сметта, която се генерира.

Пенко Георгиев посочи, че след заповедта на министъра на здравеопазването днес за отваряне на музеите отново се очакват методически указания от Министерството на културата. До тогава ще се запазят старите противоепидемични мерки – почистване и дезинфекция на помещенията, спазване на дистанцията и т. н.

c