Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

11 май – професионален празник на българския библиотекар

11 май освен църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий е и професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. В България Денят на библиотекаря се отбелязва от 2006 година.

Да бъдеш библиотекар не е просто професия и препитание. Това е призвание, на което си отдаден. Библиотеките са оцелели, защото винаги са имали пазители – личности, които пренасят знанието във вечността. Книгите са безценни, но ако ги нямаше библиотекарите, те щяха да събират самотни прах  по лавиците.

Още от древността ролята на библиотекарите е да съхрани духа на нацията. Същността на библиотечната професия се променя през различните епохи в зависимост от мястото, което се определя на информацията и от потребностите от нея. Библиотекарите от Средновековието събират и пазят ръкописното наследство, но след изобретяване на книгопечатането (когато книгата вече не е “уникат” и е по-достъпна), в продължение на години тяхна грижа е популяризирането на книжовното богатство. Днес библиотекарите трябва непрекъснато да са в крак с новите неща, които излизат не само в сферата на книгоиздаването, а изобщо в сферата на културата и на информационните технологии, на търсенето и намирането на информация. От библиотекарите се изискват много нови качества и способности, нови знания,  ново разбиране за своята професия. И сърце. Голямо сърце!

И макар че някой да казват, че мишката ще изяде книжката, това няма как да се случи. Просто книжката се трансформира.

Честит професионален празник, български библиотекари!

Честит празник и на  Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", която днес празнува своя патронен празник!

c