Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Зооцентърът в Добрич продължава да спасява диви животни

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е любимо място за отмора  на жителите на града. Уникалната възможност да се насладиш на природата и да се докоснеш до животни, които се разхождат свободно край теб, го прави привлекателен за малки и големи.

Там се полагат професионални грижи не само за обитателите на зооцентъра, но и за пострадали диви животни. Това е хуманно и отговорно решение и добър пример за отношение към по-слабите и немощни. Някой от животните остават за малко. Други  намират тук своя втори дом.

„Продължаваме да работим като спасителен център за диви животни“, казва Християн Христов - директор на зоопарка в Добрич. „Това означава, че се отзоваваме на всички сигнали“.

Последните пострадали, за чието спасяване са откликнали от Центъра са два щъркела. Единият от тях е бил прострелян. В зоопарка са промили раната му, която вече е заздравява. Служителите продължават да се грижат за щъркелите до пълното им възстановяване.

„През ноември миналата година спасихме три млади пеликана, които не са успели да излетят. Нямаха храна, а и времето беше студено за тях. Знаете, те са прелетни птици. Гледахме ги при нас, на топло, с храна на готово. И сега ги пуснахме в езерото. Готови са да излетят, ако пожелаят. Времето позволява. А и другите пеликани се върнаха. Но пък изглежда, че са свикнали с нас. Харесва им на нашето езеро. Има добри условия. Ние им направихме нови салове. Сега са заедно с нашите четири пеликана, които са със счупени криле и няма как да излетят. Интересно е, че  младите  избраха да останат на езерото с нас. И сега пеликаните в Добрич станаха  седем“– разказва Християн Христов.

Ако видите диво животно в беда, на първо място следете за собствената си безопасност – винаги носете ръкавици, или подръчни материали, с които да се предпазите.

Приберете животното на тихо и спокойно място в картонена кутия, предварително постлана с вестници, стари парцали или трева и с достатъчно възможност за достъп на въздух.

Но най-добре е да подадете сигнал. Ако сте на територията на област Добрич от Центъра за защита на природата и животните в Добрич  ще откликнат. Телефонът е 058 602 850.

Може да се свържете и с Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на територията на която се намирате, като използвате телефон 112, ако става въпрос за защитени видове.

c