Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ген. Мутафчийски: Отварянето на детските градини сега е опасно

Отварянето на детските градини в момента е опасно действие. Трябва да изчакаме и да видим какъв е резултатът от разхлабването на мерките.

През това време ще имаме достатъчно натрупан опит от Германия и Дания, за да видим какво се случва.

Това заяви пред bTV началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За "120 минути" той подчерта, че заразяването с коронавирус у нас е с изразена тенденция - то става във формата на клъстери и има ясно проследима линия откъде е дошла заразата. По думите му няма данни за дифузно разпространение т.е. да не може да се разбере откъде е дошла болестта.

"Покрай Великден имаме ясен и проследим пик. След това, също по закономерност, след една седмица имахме пик и в починалите пациенти. Прогнозата се сбъдна, но в ниски граници. Това е добре!", уточни ген. Мутафчийски.

Според него страната ни не оже да поставя критерии като Германия за затягането на мерките. Той беше категоричен, че здравната ни система не може да издържи, ако на ден има по 300 нови случая.

"Не само бройката на болните трябва да се гледа. Важен е и капацитетът на болниците. Имаме ръст в броя на настанените в болница и в интензивни отделения", допълни той.

Мутафчийски обяви, че границата за българските граждани не е затваряна и всеки, който е в чужбина, може да се прибере, но трябва да спазва 14-дневна карантина.

c