Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

10 май – Професионален празник на химика

Българската камара на химическата промишленост (БКХП) е създадена на 15 юли 1994 година от 40 български химически фирми на доброволна и професионална основа. БКХП представлява и защитава икономическите интереси на своите членове и на промишления сектор като цяло.

Денят на химика е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г

Химията е една от най-древните науки. Изучава състава, структурата и свойствата на веществата, както и превръщането на едни вещества в други в хода на различни химични реакции. Горенето е първата такава, овладяна от човека.

Смята се, че самото название „химия“ произхожда от древното название на Египет — „Кем“ или „Хем“. Покровител на химията в Александрия е египетският бог Тот, а неговият гръцки аналог е Хермес.


За баща на химията казват, че е Джабир ибн Хайян (Гебер). В края на 8 век той разработва нова теория, като приема, че златото е съвършен метал и за неговото получаване се изисква специално вещество, което нарича философски камък (Lapis Philosophorum), или еликсир.

Робърт Бойл е човекът, преврнал химията в научна дисциплина., като приложил съвременн научен метод и започнал да отделя химията от алхимията.

В Русия през 18 век Михаил Ломоносов формулира закона за запазване на веществото при химичните реакции и закона за запазване на енергията, като развива оригинални схващания за молекулния строеж и природата на топлината. За огромно постижение в химията се смята организирането и подреждането на списъка от химични елементи от руския учен Дмитрий Менделеевв таблица 

Древните траки, живели по нашите земи също били чудесни рудари. Легендата разказва, че Родопа планина е била „златната мина” на Балканския полуостров, а първите златни съкровища на Микенската цивилизация са изработени именно от добития там благороден метал. Прекрасни бижута, предмети за бита, шлемове и брони, будят възхищението ни и днес с фината си изработка. Траките имали познания и в областта на медицината, познавали билките, което им позволявало да лекуват различни болести. Освен това са се славели и като майстори на виното, което за разлика от гърците пиели неразредено.


В наши дни, след създаването на Софийският университет "Св. Климент Охридски" били учредени различни катедри. Сред тях и тези по органична и неорганична химия, ръководени тогава от прочути български учени като проф. д-р П. Райков и Никола Добрев.

Днес в училищата се организират национални състезания и олимпиади по химия, като целта е да се предизвика отрано интереса на децата към предмета и развитието им в тази посока.

c