Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Извънредни изпити за невключените в е-обучение ученици

Учебната година трябва да приключи неприсъствено - в електронна среда, а учениците ще се върнат за най-важните изпити - след 7-ми клас и за държавните зрелостни. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на тазседмичния брифинг в МС.

Провеждането на Държавните зрелостни изпити ще се проведе на 1-ви и 3-ти юни 2020 г., с начален час 9:00.

Заради епидемиологичните здравни мерки, матурите, както и Националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, за сметка на това, квесторите ще са по един в помещение. Няма да се допуска струпване на ученици, учители и родители.

През някой от летните месеци, в случай че епидемиологичната ситуация позволява, трябва да бъдат проведени част от дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени. На този етап все още няма яснота каква точно ще бъде формата на изпитване - присъствена или частично присъствена, заяви образователният министър.

Уточнени са датите за изпитите и след 7-ми клас:

  • на 15 юни - по български език и литература
  • на 17 юни - по математика
  • И двата ще са с един и същ начален час - 9:00

Национално външно оценяване /НВО/ след 4-ти и 10-и клас няма да се провежда.

"Ще се направи диагностика следващата учебна година, но е важно да уточним, че това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка. Няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика. Необходима е такава диагноститка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми", уточни министър Вълчев.

Той заяви, че на този етап, рискът за отваряне на детските градини е все още сериозен. За отварянето им може да се мисли на следващ етап.

"Непредставителни проучвания показват, че между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момента не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ", допълни министърът на МОН.

Все още е рано за обявяване на възможни дати за провеждането на абитуриентските балове. От МОН не препоръчват провеждането им (поне на този етап).

https://www.facebook.com/BNT.Bulgarian.National.Television/videos/237962060747536/
c