Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

И след отпадането на карантината, заведенията в Добрич са полупразни

Въпреки че от няколко дни заведенията в Добрич са отворени, терасите са полупразни. Причината може да е както в мрачното и ветровито време през първите дни слад отпадането на забраната, така и в променените навици на хората по време на карантината. Собствениците на заведения се надяват, че, когато времето се стопли, ситуацията ще се промени. Но, ако мерките отново се затегнат и се наложи повторно да затворят, това ще е сигурен фалит за някои от тях.

Част от заведенията работят с пълен капацитет на персонала, в други – само собствениците. Масите са поставени на метър и половина разстояние една от друга, а клиентите са по-често по двама-трима, установи проверка на Про Нюз Добрич. Дезинфекция се извършва след всеки клиент. Сервитьорите работят с предпазни маски.

Посещаемостта също е различна. Предимно млади хора предпочитат да се срещнат с приятели на чаша кафе в обстановка, различна от домашната.

 „Посещаемоста при нас е около 30-40 процента” – казва управителят на „Бакарди“ Димитър Димов. „Работим с пълен капацитет откъм персонал. Масите са поставени на метър и половина разстояние една от друга, сложили сме диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на три места в заведението - на  два от входовете на терасите и един до самия бар. Не работим в закритите площи, както некоректно се твърди. Който иска, може да дойде да провери. Работи терасата, която е с подвижен електронен покрив, с ветроопорни стъкла, които са отворени ”, отбеляза управителят.

„Добре е да има възможност да се работи и вътре или поне в закрити тераси, като продължат да се спазват наредбите” – споделя  и друг собственик на заведение. Като повод за това изтъква силните ветрове, характерни за града ни, които отказват хората да седнат на терасите.

Скоро да дойдат по-добри времена за бранша  и ситуацията да се нормализира е желанието на работещите в сектора.

c