Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Потвърдени са две нови гнезда на орел в защитена зона Суха река край Добрич

Потвърдени са две нови гнезда на малък креслив орел в защитена зона „Сухата река“ в началото на май, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

В периода май-август се провеждат наблюдения за идентифициране на нови заети територии и местоположението на гнездата на орлите. Полевите експерти събират данни директно в специално разработеното приложени SmartBirds Pro, чрез което информацията се качва в база данни на Българско дружество за защита на птиците.

Първите теренни дни за сезона са проведени в защитена зона „Сухата река“. Там са маркирани 20 двойки на малкия креслив орел, които са били наблюдавани, но не са открити и доказани техните гнезда. Само две са потвърдени гнезда на вида в защитената зона от екологичната мрежа Натура 2000. За тези две гнезда БДЗП е имало предварителна информация, но тя не е била доказана. В резултат от мониторинга двете гнезда са доказани,, като действащи.

Защитена зона „Сухата река“ е разположена северно от град Добрич и обхваща долината на Суха река с прилежащите ѝ суходолия, скали и скални венци по склоновете. Хълмовете по суходолието са обрасли с дъбови гори, а откритите пространства около долината са заети със селскостопански земи и пасища.

Защитената зона, която е част от Добруджа, е важна за опазването на малкия креслив орел. Оценката към момента за защитената зона и околностите ѝ е за между 3 и 5 двойки на вида. В резултат на провеждания мониторинг вече са установи две гнезда. Предстои да се определи точният брой на гнездящите двойки малки кресливи орли на територията.

„Сухата река“ се използва като място, на което спират за почивка малки кресливи орли, мигриращи от северните популации. Тук те почиват от няколко часа до няколко дни.

Мониторинговите дейности в Североизточна България ще продължат, информират от БДЗП.

Малкият креслив орел (МКО) е гнездещо-прелетен и мигриращ вид. В миналото е бил често срещан, но в периода 1950–1980 г. става все по-рядък. Понастоящем близо 50% от популацията му (460-520 гнездящи двойки) е концентрирана в Източни Родопи, Сакар, Дервентските възвишения и Странджа. Разпръснати находища има и в Добруджа, Дунавската равнина, Тракийската низина, Западните Родопи, Средна гора, Витоша, Плана и др. По време на есенната миграция образува големи концентрации в района на Бургаския залив.

Природозащитен статус 

Червен списък на световнозастрашените видове (IUCN Red List) - Незастрашен (Least Concern LC). В Червената книга на България е включен в категорията уязвим VU B(1a)+C. На територията на България е защитен от закона вид.

c