Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Горски, огнеборци и доброволци гасиха пожари в Добричко, унищожени са декари с гори

33 пожара са възникнали от началото на годината до момента на територията на Североизточното държавно предприятие, като са засегнати 629 декара, съобщи инж. Стоян Саров - началник на отдела по опазване и защита на горите в предприятието.

Три са пожарите, възникнали в горските територии на ДЛС-Балчик, а служителите в ДГС-Генерал Тошево участвали в гасенето на един. Девет от пожарите са били в горските територии на ДГС-Варна, осем в ДЛС-Шерба. По две запалвания са гасени от служители на ДГС-Шумен, ДЛС-Паламара и ДГС-Омуртаг. В ДГС-Суворово, ДЛС-Черни Лом, ДГС-Нови пазар, ДГС-Провадия, ДГС-Върбица и ДГС-Търговище горските са гасили по един пожар от началото на годината до момента.

Всички пожари са низови, като са засегнати 43 декара иглолистни гори, 555 декара широколистни и 20 декара смесени гори.

21 от запалванията са поради небрежност, а при 12 от пожарите извършителите не са известни. Нанесените щети са за 110 000 лева, според изчисленията на експертите в СИДП.

191 служители на горските и ловни стопанства, 164 огнеборци и 38 доброволци от вилни зони и села в близост до пожарите са участвали в потушаването им.

В борбата със стихията са използвани 53 специализирани автомобила на пожарните по места и 82 коли на териториалните поделения.

СИДП разполага и с осем противопожарни автомобила, които са готови във всеки един момент да се насочат към точки на запалване в Североизтока. Плановете на предприятието за борба с пожарите са съгласувани и утвърдени, а всяко едно поделение изпълнява заложените мерки, уточниха от ръководството на Държавното предприятие.

Засушаването през последните месеци, както и високите температури повишават риска от пожари. От СИДП отново напомняме на гражданите, че не трябва да се пали огън в близост до горските територии, защото пламъците се разпространяват много бързо, особено когато има вятър,  а щетите са значителни!

Служителите на СИДП изказват благодарност към всички, които подаващи сигнали на телефон 112 или в стопанствата. Инж. Стоян Саров подчерта, че и занапред горските и огнеборците ще разчитат на наблюдателността и бързата реакция на хората, които са станали свидетели на пожар или бракониерски набези в горите.

Снимката е илюстративна

c