Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Доброволка от Добрич: Това, че си беден в момента, не значи, че нямаш чест и достойнство

Ако всичките тези пожелания за здраве, които получаваме, се сбъднат, ще живеем поне 200 години. Постоянно получавам във Фейсбук сърца, детелинки и пожелания. Това сподели за Про Нюз Добрич Виолета Кирова – една от организаторките на кампанията за набиране на хранителни продукти за подпомагане на млади семейства от Добрич, останали без доходи заради пандемията от коронавируса.

Кирова разказа, че получават постоянно благодарности, почти всички й пишат: „Никой не е правил това за нас”, „Просто не знаете какво направихте за нас”.  

Ние сме обещали анонимност в нашата акция и правим всичко възможно да не унизяваме хората, да не ги виждат съседи, да не знаят хората, че им помагане, посочи доброволката. Разказа, че се срещат с тях обикновено близо до магазин, за да им предадат хранителните продукти и така познатите им да си помислят, че те са ги напазарували. Това, че си беден в момента, не значи, не нямаш чест и достойнство, посочи жената.

Тя разказа и за дарителите, но не за големите, а за обикновените хора. Сред тях е дядо, донесъл 10 лева, защото искал да помогне, но нямал повече. Дарител е и баба, която купила 10 хляба, защото „ние добруджанци не можем да се наядем без хляб”. Един от последните случаи е на вдовица, която е самичка и също е без работа. Жената приготвила една торба с храна и казала, че е за едно гладно дете. Има много затрогващи ситуации, и от двете страни, сподели Кирова. По думите й й се обаждат хора, които заявяват: „Искаме да поемем две семейства, не да нахраним едно семейство за 3-4 дни, а две семейства днес”, и подчертават днес. Обаждат се и хора, които казват: „Сега не мога, но по-нататък ще помогна. Благодаря ви за това, което правите!”

Доброволката изрази радостта си, че са организирали тази акция, защото е разбрала, че не само злоба има в нашия град. А има толкова много хора с големи и добри сърца. Предишните дни покрай ситуацията много лоши неща се пишеха по групите във Фейсбук, сега нещата се обърнаха, доброто стана заразно, сподели жената.

За някои това може да са дребни жестове, но няма да ви кажа за семействата какво е – при условие, че днес нямаш какво да сложиш на масата, да си нахраниш детето, посочи доброволката. По думите й само този, който няма дете, не може да го разбере.

„Призовавам хората да се огледат край себе си. Защото рядко човек моли за себе си за помощ. По принцип ние сме горди българите, молим за помощ за някой друг, не за себе си - сподели Виолета Кирова - Много е важно всеки да се спре за миг и да помисли за другия, не само за себе си. Да се постави на мястото на другия. Дори за 10 минути. Да види как живее съседът му, приятелят му”. И ако имат нужда от помощ – ние сме насреща, увери жената. „Защото ако ти днес нямаш да сложиш хляб на децата си, един родител, особено една майка може да стои гладна, но да гледаш, че детето ти е гладно и да не можеш да направиш нищо в момента, това е много тежко”, допълни Кирова.

Тя призова семействата да ги потърсят, да не се срамуват. И посочи, че не искат да ги унижават, а просто да им помогнат. „В целия град сме само три обикновени жени, които знаем кои са семействата. Абсолютно никой не знае на кого носим храна”, увери жената.

„Ние правим всичко това от човешка гледна точка, не печелим нищо. Вечер обаче като си легна спя спокойно - че съм направила днес нещо добро”, сподели Виолета Кирова.

Всеки, който желае да помогне с хранителни продукти или да подаде сигнал за бедстващо семейство, може да я потърси на тел. 0898 931617.

c