Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

На 8 май 1953 година светът за първи път отбелязва Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тогава се навършват 125 години от рождението на швейцарския предприемач, хуманист и филантроп Жак Анри Дюнан.

През 1862 г. той публикува книгата „Спомен за Солферино“, където описва ужаса от битката в Кастильоне деле Стивиере - Италия, разказва за оказваната помощ в Кастильоне и в заключение предлага да се създаде международна организация, която да помага на жертвите от войната. Книгата му донася слава. Управляващите кръгове в Европа и журналистите проявяват към плана му огромен интерес.Женевското дружество за обществено благоденствие (хуманитарна организация, състояща се от най-видните женевски граждани), се заема да осъществи идеята на Дюнан. Дружеството създава комитет от петима души, в който влиза и авторът на „Спомен за Солферино”.

На 26 октомври 1863 г. в Женева се срещат 39 делегати от шестнадесет страни. Те изработват проект за договор, който да гарантира неутралитета на тези, които оказват помощ, и приемат емблемата - червен кръст на бял фон (вариант на швейцарското знаме).Така се създава  Международният комитет на Червения кръст (МКЧК)- частна институция, със седалище в Женева, която по силата на Международното хуманитарно право има изключително правомощие да защитава достойнството и живота на жертвите на международни и вътрешни военни конфликти.

Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) е създадена 9 години след смъртта на Жак Анри Дюнан  - през 1919 г., в Женева. Тя е обединение на националните червенокръстки дружества, насърчава и подпомага всички форми на  хуманитарно сътрудничество, застъпник е на интересите на отделните национални дружества на международно ниво.

Да закрилят живота и здравето на хората, да предотвратяват и облекчават човешкото страдание във всичките му форми, без дискриминация е основната задача на червенокръсткото  движение. И макар това да са две отделни организации, които са правно независими една от друга, те са обединени по силата на общи основни принципи, цели, символи, правилници и управляващи органи.

190 са националните дружества на организациите, разположени по всички точки на земята.

Първите червенокръстки дружества в България са учредени още след Освобождението на България - на 25 октомври 1878 година. Тяхната цел е подпомагане на болните и ранените от войната.  

Българският Червен кръст (БЧК) е признат от МКЧК през 1885 г. и е член на Международната федерация на дружествата на ЧК и ЧП. Той е автономна организация и в съответствие с принципите хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност подпомага държавни органи и организации, партнира на местната власт и други НПО.  

Доброволчеството в БЧК се мотивира от свободната воля и желание на личността. Всяко червенокръстко действие е  осъзнато себеотдаване на доброволец, член, дарител в полза на уязвимите.

c