Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Пада забраната за туризъм, най-напред отварят къщите за гости

Забраната за пътуване с цел туризъм в България отпада. След отмяна на извънредното положение - на 13 май, отговарящите на изискванията - основно малко хотели и къщи за гости, ще могат да отворят врати за първите сезонни летовници.

При съгласие с предложените условия, концесионерите на плажове ще получат компенсации от държавата, за да не събират такси за чадъри и шезлонги това лято.

Това съобщи министър Николина Ангелкова пред NOVA

Някои от наемателите на плажове обаче не желаят да пуснат плажните принадлежности безплатно и настояват за диалог и ясни критерии как да приемат летовници.

„От 13-май, с отпадане на извънредното положение, ще отпадне и моята заповед, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм. С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи да работят, ще имат възможност да работят и всички места за настаняване - основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията”, съобщи министърът на туризма.

Николина Ангелкова - кадър NOVA

„Това, което сме предложили - с оглед на индивидуалността на всеки един плаж, и затова, че всеки е със собствената си специфика, сме дали правна възможност концесионерите или наемателите да могат да получат до 100% опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности”, подчерта министър Ангелкова.

Концесионерите на плажове, "желаещи да имат възможност за намаление на концесионното възнаграждение - например на 50% или 20%, задължително трябва да намалят реципрочно цените на плажни принадлежности", разясни Николина Ангелкова.

c