Култура Общество

7 май – Международен ден на радиото и телевизията

7 май е Международният ден на радиото и телевизията. На днешната дата през 1895 г. руският физик Александър Попов представя своето ново откритие – уред за предаване и приемане на електромагнитни вълни без проводник. Демонстрацията се извършва за първи път в Санкт Петербург пред Руското физическо дружество.

Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

От една зала на университетската сграда Попов изпраща в друга думите „Хайнрих Херц”, които председателят на дружеството възпроизвежда на черната дъска. Така на 7 май 1895 г. е извършено първото безжичното предаване на съобщение на разстояние около 250 м. гласящо  „Хайнрих Херц”, което е името на починалия предишната година германски физик. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Александър Попов да се сочи за откривател на радиото,

През есента на 1897 г. Попов пренася своите опити на кораби от Балтийския флот и през пролетта на следващата година получил надеждна връзка на разстояние около 5 км между транспортния кораб „Европа” и крайцера „Африка”.

През 1899 г. той включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите.

Александър Попов

През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф.
През лятото на 1911 г. на борда на крайцера “Надежда” започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, “която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България”. Впоследствие, радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Освен в България, днешният ден се чества и в Русия, но само като Ден на радиото.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *