Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Двойно повече под карантина в община Тервел само за два дни

Над два пъти са се увеличили поставените под карантина в община Тервел само за две денонощия, нараснали са от 32 на 78, съобщават от местната администрация. Това се дължи на увеличаването на случаите на пътуване. От общината посочват, че въпреки обявеното отпадане на голяма част от противоепидемичните мерки, няма място за успокоение. За това, с оглед на преминаването към по-облекчен режим на мерките, се предприемат редица действия:

1. Днес следобед на всички собственици на заведения за обществено хранене ще бъде връчена заповедта на министъра на здравеопазването, в която са описани изискванията за работа на заведенията: масите да са разположени на открито, на разстояние най-малко 2,5 м. една от друга, като на всяка маса могат да седят не повече от 4 лица или едно семейство, обслужващият персонал трябва да носи маски, след всеки посетител масите трябва да се почистват и дезинфекцират, във всяко заведение на видно за клиентите място трябва да бъде поставен диспенсър с дезинфектант за посетителите на заведението. Спазването на изискванията ще следят РЗИ и БАБХ. Извън заповедта, но не по-маловажен е въпросът за щателното измиване и дезинфекция на съдовете, чашите и приборите за сервиране, за хигиената и дезинфекцията на санитарните възли;

2. Разширяват се обществените площи, ще се дезинфекцират два пъти дневно – в 8 часа сутринта и 15 следобед, както следва:

  • 2.1 Всички детски съоръжения и пейки в двор на детска ясла;
  • 2.2.Всички детски съоръжения и пейки в двор на детска градина „Детелина“;
  • 2.3. Всички детски съоръжения и пейки в двор на детска градина „Първи юни“;
  • 2.4. Всички детски съоръжения и пейки в двор на детска градина „Здравец“;
  • 2.5. Всички детски съоръжения и пейки в градския парк;
  • 2.6. Всички детски съоръжения, пейки и маси за шах и табла около двата фонтана на центъра и паметника;
  • 2.7. Спортните площадки зад блок „Зорница“ и зад блок “Хан Тервел“;
  • 2.8. Детски площадки зад блок „Здравец“ и блок „Прогрес“ в кв.“Изгрев“, на ул.“Ал.Стамболийски“ и на ул.“Цар Калоян“.

Директорите на СУ “Йордан Йовков“ и ПГТО „Дочо Михайлов“ следва да организират дезинфекцирането на съоръженията за спорт на открито и пейките в дворовете си.

3. Продължава обработката с дезинфектант и поддържането на диспенсърите на банкомати и вендинг автомати с дезинфектанти на алкохолна основа;

4. Продължава обработката на двора на болничната сграда, улиците, които водят към нея с хлорна вар;

5. Продължава осигуряването на дезинфектант за ръцете на влизане в църквата при литургии, при посещение на пазара и на пощенската станция по време на изплащане на пенсиите;

6.Продължава наблюдението на входовете на аптеките с цел спазване на отстоянията между гражданите.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

За пореден път се обръщаме към Вас с молба да се пазите, отправя апел към гражданите общината. „Съветвайте възрастните си познати да не ходят до аптеката или личния си лекар, ако нямат спешна нужда, допълват от кметството. И посочват, че лекарствата им могат да бъдат купени вместо тях от патронажното звено в общината – всеки работен ден след обаждане на тел. 05751 2075. Същото звено може да им закупи и хранителни и други продукти от магазините. Засега за хората по селата се грижат кметовете, но скоро патронажното звено ще работи и за тях. На хората, които досега се обаждаха, са заверени протоколите в Здравната каса в Добрич, закупени са лекарства, платени са им сметките за ток и вода и те си стояха у дома.

„Нека възрастните избягват места, в които се събират или преминават много хора. За тях продължава да бъде най-опасно и това, което се случва с домуващите в домовете за стари хора в Северозападна България го доказва. Затова им предлагаме и тази услуга – да пазаруваме вместо тях. Посещението на аптека и магазин не е разходка, а опасност от заразяване. Добре е да се разхождат на чист въздух в парка, но не до аптеката или магазина. Добре е внуците да се видят с баба и дядо, но неспазването на дистанция е опасно. Трудно е, но трябва да се пазим . Всичко може да свърши добре, когато нещата се правят с разум и мярка. Животът на всеки единствен и уникален. Пазете се”, призовават от община Тервел.

c