Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

6 мъртви делфина са открити по бреговете на Северното Черноморие от началото на 2020 г.

От началото на годината до настоящия момент по Северното Черноморие са установени 6 мъртви делфини от вида муткур - морска свиня, съобщават от РИОСВ-Варна.

Експерти от екоинспекцията извършиха през почивните дни проверки във връзка с постъпили сигнали за намерени трупове на делфини в Златни пясъци, плаж „Кабакум“, Св. Св. Константин и Елена и Албена. При огледа в Златни пясъци пред хотел „Берлин“ е установен мъртъв делфин в напреднала фаза на разлагане - IV степен. Възрастният екземпляр е от вида „Муткур“ и е с дължина от 116 см. По тялото няма следи от човешка намеса.

При огледа на плаж „Кабакум“ и курортите Св. Св. Константин и Елена и Албена не са констатирани мъртви делфини.

Мъртво делфинче изхвърли морето край Балчик

В случай, че гражданите намерят тела на мъртви делфини, изхвърлени по Северното Черноморие, е нужно да подават сигнали по „Зелен телефон“ на екоинспекцията, който е публикуван в интернет сайта на РИОСВ-Варна, посочват от там. По сигналите експерти своевременно извършват проверка на място и съгласно Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежи, уведомяват съответната черноморска община за предприемане на действия по отстраняване на намерения мъртъв делфин.

c