Новини Общество

Съхраняват данните от декларациите на КПП-тата до края на въведените мерки

Четири държавни институции проверяват данните, с които се влиза или излиза през изградените от МВР контролно-пропускателни пунктове, разположени на вход/изходите на областните градове. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

Данните на преминаващите шофьори през КПП-тата се проверяват от Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция „Главната инспекция по труда“.

Личните данни в декларациите се обработват единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, събраните декларации се съхраняват в районните управления на ОДМВР, на чиято територия са изградени КПП-тата, уточнява вътрешният министър, в отговор на депутатски въпрос.

Достъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на принципа „необходимост да знае“ и конфиденциалност.

Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени.

Относно срока за съхранение на събраните декларации, както и на личните данни в тях, МВР е разпоредило те да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, то той ще се пази до приключване на съдебния процес.

От Инспекцията по труда вече установиха несъответствия в подадените на КПП-тата декларации. Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание „отиване на работа“ през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От Инспекцията проверили и 53 работодатели, в които преминаващи декларирали, че работят. При 37 от тях се установило, че нямат никаква връзка с работниците, които са декларирали, че работят при тях.

Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата.

По данни на МВР, дДо момента са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите.

Цитираните по-горе данни са към 30 април. Очаква се КПП-тата в областните градове да бъдат премахнати след 6 май, според предварително обявеното от премиера Борисов и ръководството на Националния оперативен щаб.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *