Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Годишните оценки на учениците ще се оформят писмено

Учителите ще имат възможност да оформят по обичайния начин крайните годишни оценки на учениците. Това съобщи Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката, в Сутрешния блок на БНТ.

Ето какво още заяви зам.-министър Михайлова: Електронното обучение беше единственият вариант, който ни позволи да имаме в тези условия нормална учебна година.

Проведохме срещи с различни групи, за да намерим заедно най-доброто балансирано решение как да приключи учебната година. Засега се надяваме, че матурите ще бъдат в началото на юни, а изпитите след 7 клас - в средата на юни. Конкретните дати ще бъдат обявени тази седмица.

Тя изрази увереност, че за както за зрелостниците, така и за седмокласниците ще има достатъчно време да се подготвят за предстоящите изпити.

Директорите също ще имат достатъчно време, за да изработят своя график на организация, допълни зам.-министърът на образованието.

Михайлова коментира и как ще протече кампанията за желаещите да кандидатстват в университети в чужбина.

"Голяма част от университетите в чужбина отлагат кампаниите си, така че зрелостниците със сигурност ще могат да кандидатстват. Просто всичко ще бъде с едно забавяне във времето в рамките на допустимото."

Зам-министър Михайлова успокои учителите, че ще имат възможност да оформят по нормален начин крайните годишни оценки на учениците, а не в онлайн среда.

По думите й, на този етап не се обсъжда вариант за промяна на началото на предстоящата учебна 2020/2021 година. То ще си остане през месец септември, като няма да се налага да бъде прехвърлян учебен материал от предишната година.

От днес по БНТ започва излъчване на специални уроци за зрелостниците, тъй като матурата е на фокус, допълни още Михайлова.

c