Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Видеонаблюдение и реконструкция на паметника на Съветската армия в Добрич

Група доброволци почистиха следите от двата вандалски акта през последните седмици по паметника на Съветската армия в Добрич.

„Фирма „Прогрес 99“ е осигурила пясъкоструен апарат, който е закупен от тях, специално за почистването на паметника. Със съдействието на Общината пък е осигурен ток“, обясни пред Про Нюз Добрич един от доброволците Страцимир Петров.

„Решихме да почистим паметника, който беше вандалски нацапан и надписан. Правим всичко възможно да го направим в добър общ вид

С пясъкоструйката премахваме голяма част от надписите върху монумента, като не нарушаваме целостта му“, обясни той.

Премахването на надписите става по механичен начин с абразивен диск. Това се налага, тъй като камъкът е варовиков и боята попива и много трудно се премахва.

 „Има уверение от кмета, че ще бъде поставено видеонаблюдение, което в момента се изгражда от частна фирма, наета от общината. Надяваме се да няма повече вандалски актове“, казва Страцимир.

Набират се средства от частни дарители за цялостна реконструкция на монумента във възможно най-кратки срокове.

„Това е единственият паметник, който е и костница на руски войни, които са воювали за освобождението на нашата държава. Това трябва да се почете и да няма такива вандалски актове“, сподели доброволецът. За него вандализмът по паметниците трябва да бъде спрян. „Хората, които са го направили, трябва да бъдат наказани. Най-доброто наказание за тях е самите те да го изчистят, да разберат какво са направили. Първо да прочетат за какво е направен паметникът, да бъдат образовани и да няма други такива вандалски актове. За съжаление, смятам, че са млади хора“, казва Страцимир.

Реконструкцията ще предвижда да се демонтират повредените камъни, които да се възстановят с нови, целият паметник да се полира, импрегнира и фугира, като по този начин да се удължи животът му.

„Гражданите могат да се включат със събиране на средства и с материали – от фирмите могат да се осигурят материали, с които да се направи това“, обясни мъжът.

Той е участвал в реконструкция и на други паметници, пострадали от вандалски актове – в гробищния парк на хора, които нямат близки.

Според него реконструкцията на паметника на Съветската армия ще отнеме поне месец и половина – два.

Общината е успяла да почисти паметната плоча, но тя трябва да бъде демонтирана и да се направи нова, защото е удряна с чукове. Проблемът е, че струва скъпо, тъй като е издялан от цял блок, а и малцина са тези, които сега могат да го направят, обясни Страцимир Петров.

Целият монумент е правен през 1971 г. и досега не е имало такива вандалски актове. Той е от дялан камък, след това е облечен с врачански камък. Преди 15-ина години е реконструиран, отново с частни средства.

c