Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Фалшивите сигнали може да застрашат живот, предупреждават от пожарната в Добрич

Какво причинява едно фалшиво обаждане до службата за противопожарна безопасност, колко струва то на данъкоплатците и успяват ли да бъдат разкрити и наказани подателите на фалшиви сигнали – това попитахме комисар Дарин Димитров – директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич. 

„Ние делим фалшивите повиквания на две – злонамерени и добронамерени” – сподели за Про Нюз Добрич комисар Димитров.

„В графа добронамерени влизат тези повиквания, в които наистина има фактори, обуславящи наличието на пожар, но те не са истински. Примерно, хора наблюдават мъгла, която отдалеч прилича на дим, или природозащитници, които наблюдават птици и виждат в далечината пожар. Когато огнеборците отидат на място, разбират, че не е пожар, а прах от разораването на нива. Това са ситуации, които изглеждат опасни от далеч, но повикванията не са злонамерени.

Какво струва на пожарната едно злонамерено повикване? Във всеки конкретен случай е различно – зависи от разстоянието, броя ангажирани служители, амортизиране на техника. Проблемът обаче не е само в това. Може да стане страшно, ако в същото време има истинско повикване и пожарникарите няма да как да реагират. Докато те се отзовават на лъжливо повикване, може нечий живот да е застрашен.

Преди две години е имало подобен случай. Съобщението било, че горят три стаи в хотел „България” в центъра на Добрич. На място се отзовали три противопожарни автомобила с три екипа огнеборци, линейки, полицейска кола. Тръгва се по етажите, установява се, че в посочените стаи няма пожар. Започва проверка на цялата сграда. „Ако в този момент имаше друг случай за пожар, трудно бихме могли да реагираме. Едно лъжливо повикване може да е фатално за нечий живот. И въпреки, че откъм техника сме обезпечени, чофешкият фактор е ограничен“, обясни комисар Димитров.

Спрямо всяка ситуация, сезон и пожарна обстановка на теорита на областта дежурят различен брой екипи. Имаме и хора на повикване за най-на­то­ва­ре­ните ме­се­ци­.

Лъжливите повиквания могат да бъдат разкривани, има глоби, но повечето са от телефони, от които не могат да бъдат установени. Имали сме и случай, в който дете взема телефон на родител и пуска фалшив сигнал. Тогава се санкционират родителите.

Лъжливите повиквания на територията на  област Добрич за 2018 година са 49, за 2019 – 48, а за 2020 – до момента са 8 броя.

Не са малко и сигналите за бедстващи животни, на които службата реагира. Въпреки че,съгласно законовите разпоредби, част от тези задължения са на съответните общини. „Но те не са добре екипирани или сигналът е извън работното им време. Тогава откликваме ние“, обяснява директорът на РС ПБЗН. Най-много са сигналите за котки, обикновено паднали в шахти или покачени на дърво. Има и за кучета, насекоми, змии.

Припомняме, че за фалшиви сигнали в Закона за Националната система за спешни повиквания с Единен европейски номер 112 са предвидени санкции, изразяващи се в съставяне на актове и налагане на солидни глоби.  За ползването му не по предназначение първоначалната  глоба е от 200 до 1000 лв. За неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ глобата е от 2000 до 5000 лв. Когато в тези случаи са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв. Виновникът заплаща и причинените на службите вреди. При повторно нарушение сумите се удвояват.

c