Добричка Новини

Удължиха срока за плащане на такса битови отпадъци с отстъпка в община Добричка

През 2020 година отстъпка от 5 процента ще се прави на лицата, предплатили до 30 юни таксата за битови отпадъци /ТБО/ за цялата година. Това реши Общинският съвет на Община Добричка след внесено предложение от кмета Соня Георгиева.

В докладната записка се посочва, че със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение е направена промяна в срока за заплащане на данъка върху недвижимите имоти /ДНИ/ и данъка върху превозните средства с 5 процента отстъпка от 30 април на 30 юни. За улеснение на гражданите и фирмите Община Добричка е съобразявала срока на плащането на ТБО със срока на плащане на ДНИ, става ясно от документа. Промяната бе предложена и заради положителния ефект, който ще има както върху ограничаване на посещенията на каси и струпване на хора в епидемичния период, така също и за намаляване на финансовата тежест на населението не само в периода на извънредното положение, но и в общ годишен план.

Изравняването на сроковете  за заплащане на двата данъка е с оглед подпомагане на икономическите субекти да спазят един и същи срок при заплащане на различните видове задължения за имоти, които притежават на територията на община Добричка. Удължаването на срока ще предостави възможност на гражданите да отсрочат предстоящите плащания с оглед очакваната икономическа криза.

Очакваните резултати с приемане на промяната на срока за плащане на ТБО с отстъпка е основно облекчаване на домакинствата и бизнеса, но и същевременно стимул за издължаване на задължението за цялата година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *