Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Превръщат в туристически обект закрито училище в община Добричка

Община Добричка да кандидатства с проект „Развиване на туристически продукт за образователен и развлекателен туризъм на територията на община Добричка” пред МИГ „Добричка” даде съгласието си Общинският съвет. Проектното предложение предвижда в закритото училище в село Паскалево да се създаде уникална целогодишна локация, която да дава възможност за практикуване на алтернативен туризъм. Предвижда се разнообразяване и подобряване на съществуващата инфраструктура и закупуване на оборудване и обзавеждане. Ще се създаде и развие туристически продукт за образователен и развлекателен туризъм, което ще повиши атрактивността на територията на общината като цяло и ще привлече посетители.

Продуктът включва четири основни направления. Първото е представяне на местното образователно наследство и учебно дело. За целта ще се създаде посетителски център, в който ще се обособи изложба-ретроспекция и възстанови учебна стая към минал период от време. Идеята е жителите на общината да бъдат привлечени, като по интересен и вълнуващ начин ще се представя образователното и учебно богатство в общината.

Второто направление на туристическия продукт е атрактивно теоретично възпитание и развитие на транспортната култура и пътна безопасност на децата и учениците от общината. Това ще се постигне чрез изграждане на обучителен център и атракцион за обучение по безопасност на движението, който ще е първият такъв в Добричка област. Предвижда се в двора на училището да се изгради и оборудва площадка по безопасност на движение по пътищата /БДП/, както и да се ремонтират и оборудват два кабинета по БДП – един за малчуганите от детските градини и един за учениците. Ще се провеждат мероприятия от партньорите по проекта – БЧК, сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР и СБА.

Третото направление на туристическия продукт е провеждане на развлекателни и образователни събития. За целта се предвижда да се ремонтира и създаде площадка за провеждането им, както и да се извършат дейности по подобряване и облагородяване на училищния парк. Обновената среда ще даде възможност на жителите на общината да играят отдавна забравени  игри – игра на ластик, народна топка, скачане на въже, челик, сляпа баба и други. Ще се организират и по-познатите скачане с чували, бягане с яйца в лъжица, бягане със завързани крайници и други.

Четвъртото направление е популяризиране на туристическия продукт и подобряване маркетинга на територията на община Добричка. Предвижда се изработване и разпространение на информационни брошури, провеждане на публични събития и срещи, промоционален тур до атракциона в с. Паскалево, публикуване на информация в интернет пространството и други.

c