Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Световния ден на джаза

"Какво е душата? Тя е като електричество, на което не знаем истинската  сила"

Рей Чаралс

На 30 април международната общност отбелязва Световния ден на джаза. Обявен е през ноември 2011 година от Генералния секретар на ЮНЕСКО и от Хърби Хенкок - легендарен джазмен, посланик на организацията за междукултурен диалог. През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.

Джазът ( jazz) е музикален стил, който възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Докато се разпространява по целия свят, в него се вливат национални, регионални и местни музикални култури, които пораждат различни стилове и по-голямо разнообразие. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените музикални жанрове в света. Характерните инструменти за него са тромпетът, саксофонът, тромбонът, кларинетът, пианото и китарата.

За първи път думата „джаз” започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година. Според някой изследователи тя идва от jism или gism означаващи висок дух, енергия. Друг предполагаем произход е от френските думи jaser (разговарям) или chasser (гоня).  Според Уолтър Кингсли пък думата е от африкански произход.

„Джаз“ в смисъл на музикален стил получава официално името си през 1917 година.

Целта на Международният ден на джаза е да събере артисти,  школи, музикални историци, общности и джаз любители от цял свят, за да отпразнуват безценното културно наследство на този стил музика. Джазът съдейства по най-непосредствен начин за издигането на човешките права, равенството и толерантността. Едни от най-добрите музиканти са цветнокожи, произлизащи от малцинства и гета.

Много са песните в категорията „джаз“, които се борят срещу несправедливостта и насилието. A „Change Is Gonna Come” на Сам Кук е една такава песен, обвързана с движението за граждански права на чернокожите в САЩ и е обнадеждаващ лъч в дългата борба за равноправие и мир, за свят на хармония и взаимно разбирателство. Песента печели „Грами“ и е изпята от много известни изпълнители, сред които Луис Армстронг и Арита Франклин.Рей Чаралс, Джеймс Браун, Ал Жиро,  Били Холидей, Маелс Дейвис, Пеги Лий, Елла Фиджералд са едни от най-известните имена в джаза. Много са и българските изпълнители в този стил, сред които Васил Петров, Антони Дончев, Венцислаав Благоев, Марина Господинова, Мария Донева и още много други.

c