Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Организации от Добрич подпомагат безработни чрез мрежата на MOWEUP

Платформата MOWEUP дава възможност на работещи и търсещи работа (вкл. младежи) да си направят самооценка и след експертен анализ анализ от ресурсните специалисти, да получат  препоръки за подходяща кариера и работно място.

Самооценката се извършва чрез три  инструмента:

  • Инструмент за самооценка на личността (личните качества)
  • Инструмент за самооценка на индивидуалните интереси
  • Инструмент за самооценка на умения и знания

Мрежата MOWEUP е създадена по проект "Подобряване на мобилността на работещи и безработни" и обединява заинтересовани организации от петнадесетте области на трансграничния регион Румъния - България: Констанца, Кълараш, Гюргево, Телеоман, Олт, Долж, Мехединци, Добрич, Силистра, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

След подаване на заявление, достъпно на платформата на проекта, организациите, станали членове на мрежата имат възможността безплатно да популяризират постигнатите резултати от свои проекти, информираха от ОИЦ-Добрич. Това могат да са материали за обучения, изследвания, проучвания, анализи и друга специализирана информация, които могат да доведат до подобряване на уменията на безработни; хора, търсещи работа, или инициативи, насърчаващи заетостта.

67 са взелите участие до този момент организации, разработили продукти по програми на ЕС, които подпомагат трудовата мобилност и заетост в трансграничния регион. Публикуваната на румънски и/или български език информация е свободна за достъп от физически лица, работодатели, доставчици на услуги и други посетители, след регистрация в платформата.

Във видеоматериали, качени на платформата, български и румънски граждани споделят практическа информация за основните дейности, отговорности, умения, компетенции и възможности за развитие за десетте най-търсени професии в трансграничния регион Румъния – България. Полезни видео съвети пък помагат при подготовката за кандидатстване за работа - изготвяне на автобиография (CV) и представяне по време на интервю за работа.

В секция „Библиотека“ са поместени помощни материали за обучения, изследвания, проучвания, анализи, специализирана информация, полезни връзки към уеб сайтове, разработени по програми на Европейския съюз.

Проектът „Подобряване на мобилността на работещи и безработни”, e-MS код: ROBG-170“, приключен успешно през 2019 г. e съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

Бюджетът на проекта е € 399 360.85 , принос на ЕС: € 339 456,72 от ЕФРР.

Водещ партньор e Търговско-промишлена палата – Добрич в България, с партньори Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА - Добрич и Камара за търговия, индустрия, навигация и земеделие – Констанца в Румъния.

c