Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Обучават онлайн специалистите от Добрич, които ще работят с новата канадска апаратура

Онлайн обучение на специалистите, които ще работят с канадската апаратура SpineMED, се провежда в момента, съобщи за Про Нюз Добрич управителят на Диагностично-консултативен център II в Добрич д-р Валери Веселинов. Апаратурата бе дарена от семейството на починалия Десислав Димов от Добрич.

В обучението са включени всички медицински работници  от Сектора по физиотерапия и рехабилитационна медицина на ДКЦ II – двама лекари и пет рехабилитатори. Обучението се извършва от специалисти от фирмата-производител от Канада. Чрез интернет те са съдействали и за монтирането на самата апаратура.

След приключване на обучението ще започнат да се правят процедури на пациенти на SpineMED. Както Про Нюз Добрич писа, те няма да се поемат от здравната каса, предстои да бъде определена точната цена на една процедура.

Припомняме, че апаратурата първоначално бе монтирана в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Заради  въведеното извънредно положение у нас и наложените мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 в болницата тя бе преместена в ДКЦ II.

38-годишният Десислав Димов почина през септември м. г. Той бе с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на парализа и тежки болки. Семейството реши с набраните средства за лечението му да бъде закупена скъпата апаратура, която да дари на болницата в Добрич. Средствата обаче не достигаха и в града ни се проведе кампанията за набирането им.

Официалното откриване на SpineMED трябваше да се състои на 26 март, очакваше се на него да присъства лично управителят на канадската фирма-производител Тим Емски. Откриването бе отменено заради обявеното в страната извънредно положение.

Снимката е илюстративна

c