Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шабла се включи в първата виртуална надпревара по бягане у нас

Обявиха крайните резултати от първото виртуално-реално състезание по бягане в България - тазгодишният аналог на традиционния Великденски крос в Разград. Над 150 участника - от цялата страна и извън нея, са включиха в отправеното предизвикателство.

В събота (25 април) всеки от записалите се тича 5 километра по маршрут в своето населено място, след което изпрати резултата на организаторите от клуб “Зелена стъпка”. Окончателното класиране беше обявено на следващи ден. На практика, виртуално-реалната надпревара замени оригиналния спортен формат, който трябваше да се проведе за седми пореден път в центъра на град Разград. Организаторите обявиха, че планират събитието да бъде проведено (в случай че условията го позволяват) като есенен Великденски крос - на 22 септември.

Сред участниците във виртуалната надпревара беше и 42-годишната Десислава Донева, която избра да покрие 5-километровата дистанция с маршрут в района на град Шабла. Донева финишира na 56-а позиция с време 00:35:22.

Ето какво сподели след края на състезанието участничката: “Аз избрах маршрут край Шабла в посока морето, в който началната точка съвпадаше с крайната (отиване и връщане) - въобще... Треперих им на правилата, да не се самодисквалифицирам случайно...  Бягах изцяло извън населени места по пуст асфалтов път…”

Във Виртуалния великденски крос взеха участие хора от всички възрасти и от цялата страна и дори българи от чужбина. Предимството на този формат бе, че за разлика от традиционните състезания, могат да се включат хора от всякъде, без да е необходимо да се придвижват, споделиха организаторите.

Записалите се за участие бягаха в София, Варна, Пловдив, Русе, но и в по-малки населени места като Шабла, Велики Преслав, Ахелой, с. Марково, с. Оборище и др. Включиха се и бягащи в Страсбург, Брюксел, Виена, Бристол, Принстън, Букурещ.

При мъжете най-бърз беше 20-годишният Владислав Михайлов, който бе избрал да тича покрай новия булевард “Васил Левски” във Варна - той завърши за 16:51 минути. На второ място се класира Росен Тодоров (Дзвера), на 26 години, който завърши своето бягане край р. Дунав в Русе за 17 минути и 17 секунди. Трети е 50-годишният Веселин Цочев, който завърши за 18:07 минути бягането си по софийските улици. 

При жените най-добро време даде участничка на 12 години - Памела Ени от София (21:39 минути). На по-малко от минута от нея (22:09) завърши 20-годишната Полина Фотева от Дупница, а Стела Петкова на 39 години от София е трета с 23:17.

Всички участници бяха задължени да спазват противоепидемичните мерки - да бягат сами или най-много с още един член на домакинството, да носят маски и да не навлизат в парковете, които все още бяха забранени към момента на състезанието.

Това принуди бегачите да подходят с въображение и да си намерят подходящи трасета за предизвикателството. Въпреки ограниченията, повечето участници останаха доволни.

Ето и част от коментарите участвалите в надпреварата:   

“Доста яко беше. Аз бягах, където редовно ходя да бягам нищо различно освен това, че този път беше със състезателен характер и се насилих колкото можах. Доволна съм много от днес”. 

“Чудесна инициатива обхванала стотици спортуващи от България, а и не само. Гледам има такива и от Франция, Румъния. Иначе аз се раздвижих в покрайнините на Велики Преслав, като трасето ми беше съчетание от леки баирчета нагоре и надолу!”

“Ние с Георги тичахме заедно отбелязахме рождения му ден с това бягане. Избягахме 22 км за 2:05 ч или 5 обиколки на резиденция Бояна. Беше страхотно! Благодаря ви за предизвикателството”

“Улицата, която избрах е спасителна за хората, които спортуват редовно. бях със сина ми и всички ни поздравяваха. мислех за всички вас, с които се срещаме по събития, за приятелствата създавани по трасетата и за споделянето на общата ни лудост. Обичам Ви “Зелена стъпка” и благодаря!”

“Маршрутът ми беше във вилната зона на Варна. Най-хубавото място за бягане - зеленина, чист въздух и гледка към морето!”

“Как да кажа? Не спах от вълнение цяла нощ, закачих си номера с кеф, липсваше ми само, че няма по-бързи бегачи да се стремя да бягам по-бързо и аз. Благодаря.”

Бягането имаше и благотворителна цел. Участието бе безплатно, но всеки можеше да направи дарение за фонда “Обединени срещу Covid-19”, който подпомага хора и организации на първа линия. Събраните до момента средства от това бягане надвишават 1400 лева.

Източник: razgrad.run

c