Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса прие Общинският съвет на Добрич

Мерки в подкрепа на гражданите и на малкия и среден бизнес във връзка с извънредното положение заради COVID-19 прие на редовно заседание днес Общинският съвет на Добрич.

Според една от мерките срокът за плащане на Такса за битови отпадъци за 2020 г. с 5 % отстъпка се удължава до 30 юни т. г. Родителите няма да  заплащат една месечна такса за ползване на детска ясла и детска градина, ако в периода на въведеното извънредно положение поне един от тях е с прекратено трудово правоотношение, регистриран е в бюрото по труда или е в неплатен отпуск над 30 работни дни. Друго изискване е таксата не се финансира по друг ред.

Няма да се заплаща такса за ползване на сезонни тераси към заведенията за хранене и развлечения на територията на Община Добрич за периода на извънредното положение. Такса за ползване за същия период няма да се заплаща и за ползване на Центъра за базарна търговия /Битака/ по бул. “Русия“. 19.  На предплатилите съответните такси, но преустановили дейност поради извънредното положение, същата ще се счита платена за месеците, следващи края му.

Друга мярка е намаляване еднократно с петдесет процента дължимата за един месец наемна цена на общинско жилище. Тя ще важи при условие, че поне един  член от семейство или домакинство с установени жилищни нужди е с прекратено трудово правоотношение и е регистриран в Дирекция „Бюро по труда“ през  периода на извънредното положение, с изключение на наемите заплащани по Закона за хората с увреждане и отпускането на целеви помощи по чл. 72, т.5 (наем на общинско жилище).

Освобождават се изцяло от заплащане на дължимите  наеми за целия срок на обявеното извънредно положение всички търговци – наематели на общински обекти на територията на Община град Добрич, чиято търговска дейност е преустановена в резултат на приетите нормативни ограничителни мерки по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. С 50 процента се намаляват дължимите наеми за същия период за всички търговци-наематели на общински обекти, на територията на Община град Добрич, чиято търговска дейност е намаляла с минимум петдесет на сто в резултат на  приетите нормативни ограничителни мерки. Намалението на търговската дейност, реализирана в общинския обект, следва да бъде доказано посредством представяне на оборотна ведомост.

Общинските съветници не приеха направеното от колегата им Галин Господинов предложение да бъдат намалени с 50 процента таксите на Централния кооперативен пазар и минипазарите за времето на извънредното положение. Господинов посочи, че пазарите работят на изключително ниски обороти и са им паднали обемите на дейност.

Съветникът Ивo Пенчев внесе в ОбС молба за подкрепа от Градската организация на ресторантьорите и хотелиерите. С нея се иска да бъдат освободени от наем контрагентите на търговски обекти, общинска собственост, които са прекратили дейността са по време на извънредното положение, до един месец от отпадане на рестрективните марки за работата на заведенията за обществено хранене и хотелите. От браншовата организация искат още след отпадане на извънредното положение да им бъде предоставена безплатна рекламна площ за шест месеца. Решено бе искането на Градската асоциация на ресторантньорите и хотелиерите да бъде внесено на следващата сесия, като преди това бъде разгледано от Временната комисия и Председателския съвет.

c