Водещи новини - дясно Общество Тервел

Обновяват за над 100 000 лева част от площад „Старият дъб” в Тервел

Държавен фонд ‚Земеделие“ одобри втори за тази година проект на Община Тервел. Той е за реновиране на вътрешната част на площад „Старият дъб“. Това е пространството, което се намира между края на новата настилка от гранитогрес, положена през 2018 г. и входовете на жилищните блокове „Албена“, „Боряна“, „Ралица“ и „Гергана“. Партерните етажи на четирите жилищни сгради са заети от търговски обекти.

Площта, която ще бъде реновирана, е 1200 кв. м. Съществуващите плочи са отлепени и начупени в отделни участъци. Има оформени с декоративни бордюри градинки. В една от тези градинки е планирано да бъде монтиран паметникът на Васил Левски, за който тече дарителска кампания за набиране на средства. Бордюрите са деформирани, на места с отчупени или с разрушени части. Дължината им е 505 м, а площта на външната им повърхност – 101 кв. м.

Проектът предвижда да се демонтират старите плочи и бордюри и да се приберат в складовете на общината, след което да се изгребе 25 см от старата основа и теренът да се подравни. Ще се положи нова трошенокаменна настилка, армиран бетон, пясъчна подложка и вибропресовани павета с размери 20/10/6 см. Бетоновите бордюри ще бъдат изградени на мястото на старите и ще бъдат облицовани с гнайсови плочи.

Стойността на проекта е 119 000 лв. с ДДС, а средствата се осигуряват от Стратегията на МИГ Тервел-Крушари и Министерство на финансите.

Целият паркинг зад същите четири жилищни блока ще бъде изцяло преасфалтиран със средства по ПМС през тази година. Така, с помощта на два проекта и без никакви разходвани средства от общинския бюджет, голяма площ от централната част на Тервел ще бъде реновирана за кратък период от време – вероятно се до края на 2020 г., в случай, че съгласуването на тръжните процедури се извърши своевременно от Държавен Фонд “Земеделие“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *