Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кризата с COVID-19 напълни отделенията на Психодиспансера в Добрич

Извънредното положение заради коронавируса се отразява на нашите пациенти. Стационарите са пълни. Това сподели за Про Нюз Добрич управителят на Центъра за психично здраве „Д-р Петър Станчев” в Добрич д-р Даниела Събева. Тя посочи, че за разлика от отделенията в Многопрофилната болница за активно лечение, където потокът от болни е намалял и отделенията са празни, при тях капацитетът им е запълнен. И продължават да водят болни, каза д-р Събева. В Психодиспансера се молят само да нямат пациент с коронавирус, защото това ще доведе до поставянето му под карантина.

Лекарят обясни, че се влошава състоянието на хората с тежки психични разстройства, особено шизофренно болните. Покачва се и честотата на тревожните разстройства. Те са при хора, които си имат някакъв терен, пият си лекарства и просто се влошават, обясни д-р Събева.

По думите й има вероятност след нормализиране на ситуацията при някои хора да се появят психични проблеми. При човека са включват компенсаторни механизми, мобилизира се, но психиката има предел, до един момент е, обясни тя.

Според управителя на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” социалната изолация, на първо място, води до влошаване на тежките психични заболявания, защото много трудно можеш да затвориш в къщи, например, един пациент с шизофрения или пък с умствена изостаналост. Проблемът е още по-голям при децата, особено при тези с аутизъм, с генерализирани разстройства, които имат нужда от разходки. От социалната изолация обикновено се влошават психозите, получават се тежки възбудни състояние с агресия към близките, каза специалистът. Според д-р Събева се обострят и депресивните състояния.

„Плюс това е пролетно време, през което манио-депресивните психози по принцип се влошават, дори и на фона на терапия. Така че ще се очаква увеличаване на процента на депресивните разстройства, не дай си Боже, и на самоубийствата. Всичко е възможно”, коментира лекарят.

В ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” има три отделения с 90 легла, отделно и 30   места в Дневния стационар. Последният работи, но в по-различен кризисен режим, при спазване на противоепидемичните изисквания. Социалната услуга Дневният център за възрастни хора с психични разстройства е спряна, за да не се събират хора на едно място.

c