Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Зрелостни изпити 2020 ще са през юни

Изпитите в 7-и и 12-и клас най-вероятно ще бъдат отложени с още една седмица. Това стана ясно днес от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на брифинг в столичния Южен парк. Корекцията променя съответно и периода в който ще бъдат проведени и тазгодишните матури.

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29-и май и 1-ви юни. След обсъждане, евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат най-вероятно през юни.”, заяви Красимир Вълчев.

При това положение, матурата по български език и литература ще бъде преместена на 5-и юни, а тази по математика – на 8-и юни. Корекция беше направена вече при седмокласниците, чиито изпити ще са на 13 и 15-и юни. В случай, че се стигне до отлагане с още една седмица, то новите дати за външното оценяване да са:

  • по български език и литература 20-и юни
  • по математика – на 22-ри юни

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че е важно 7-мокласниците и 12-окласниците да се върнат в класните стаи, докато останалите ученици могат да завършат година и дистанционно.

„За 7-ми и 12-ти клас, едните са 40 000 ученици, другите – 50 000, е важно физически да завършат училища, защото оценките им важат и при кандидатстване. Затова тези два випуска от 7-ми и 12-ти клас са от приоритетно значение.” Той съобщи, че е разпоредил на просветния министър, съвместно с родителите, браншовите организации, синдикатите и експертите - да  предложат вариант как това да се реализира. За останалите от образователната система, премиерът очаква "до 7-и или 10-и май" да получи вариант – "ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко. Как ще продължим, кога ще се проведат кандидат-студентските изпити, матурите. Всичко това до 10-ти трябва да го имаме!”.

Стана ясно, че не се планира редуциране на заплати в сферата на образованието, като в средата на идната седмица, средствата за националните програми ще бъдат гласувани от Министерски съвет. „В сряда на Министерски съвет - 173 млн. лв., защото от образованието няма режем пари, по тези програми го вкарах като решение да го подкрепи кабинетът”, заяви премиерът.

Министър Вълчев уточни, че от МОН са предложили националните програми за развитие на образованието още през февруари т.г., и те ще бъдат гласувани в пълния им обем още през следващата седмица.

„Това е важно за системата – там са средствата за обезщетение, в това число и една нова национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” -  за оборудване на кабинетите по математика, техника, природни науки, които са най-важните за развитието на децата”, подчерта Вълчев.

По новата национална програма е предвидено в 160 от училищата в страната да бъдат изградени STEM центрове и кабинети. За целта, по-модерните класни стаи ще бъдат дофинансирани с 20 млн. лв. по националната програма. „Това е начинът да мотивираме децата да учат повече математика и природни науки.”, заяви Красимир Вълчев.

Снимка - кадър NOVA

c