Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Още заразени с коронавирус деца, няколко варианта за отваряне на училищата у нас

1290 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Активните са 1030.

Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Положителните проби за изминалото денонощие са 56, от тях 14 са в болници. Има ново огнище на зараза - в град Кюстендил.

Три нови положителни проби на деца. Заразените са - две момичета (на 5 и 7 години) от Дупница, както и едно 3-годишно дете от Видин. Децата не са хоспитализирани, здравословното им състояние е под лекарски контрол.

Обобщената картина на новопотвърдените проби през изминалото денонощие (по области):

  • София (22 случая), Кюстендил (13), Видин (5), Сливен (4), Плевен (3), Благоевград (3), Русе (2), по една положителна проба - в Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора и Ямбол.

Общият брой на заразените до този момент медици е 138. Новите три случая са установени при лекар, медицинска сестра и санитар от различни клиники в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Никой от тях не работи в хирургията на лечебното заведение.

Осем са излекуваните пациенти - от изминалата нощ. Общият брой на излекуваните до момента в страната е 205.

Още един пациент - мъж на 81 години е починал във Военно медицинска академия през изминалото денонощие. До момента 55 са случаите с летален изход у нас.

292-ма са настанени в болница. 37 от тях са в интензивни отделения.

"Следвайки математическите модели, България преживя един пик в началото на април, след което имаше снижаване. В момента България се катери към следващия си пик. Факт е че ние достигнахме стойности, които не бяха достигнати", коментира развитието на епидемиологичната ситуация в страната, началникът на Националния оперативен щаб.

В отговор на зададен въпрос, проф. Мутафчийски разясни какви са вариантите за възобновяване работата на образователните заведения в страната.

"В света няма еднозначно мнение, кой е по-добрият вариант. Коментират се две стратегии в тази насока.

Едната е пускането на най-малките ученици, включително и детските градини. При този модел, мотивите са свързани с освобождаване грижата на родителите и с възобновяване на производствените процеси. Отчита се, че всяка една такава мярка би довела до усложняване на епидемиологичната обстановка. Не може да се гарантира сигурността за здравето на 100 процента.

Вторият модел е пускането на по-големите ученици. При него, съображенията са няколко - предстоят им полагането на по-важни изпити, определящи по-нататъшното им развитие и образование. Второто съображение за пускане на по-големите е, че при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение в епидемиологична ситуация - носене на лични предпазни средства, спазване на физическа дистанция, използването на дезинфектанти.

И за двете категории се препоръчва двусменен режим на обучение и снижаване броя на учениците в класните стаи. Това са разработените модели в света.

Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. Заради това, всички държави в света вървят към увеличаване ресурсите в здравеопазването.

Трябва да има единност в разбирането в обществото дали може да се плати такава цена. Решаващи са - консенсусът и отношението на политиците относно това какво ще се направи по-нататък. Експертното мнение на здравните специалисти по света е едно.

По отношение предстоящо предсрочно прекратяване на извънредното положение, доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че със или без извънредно положение, "мерките ще останат".

c