Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Керванът спътници на SpaceX преминава над България, видяха ги и в Добрич

Керванът спътници на SpaceX премина над България, съобщиха читатели на Meteo Balkans от различни краища на страната. Снощи са наблюдавани и над Добрич. Тази вечер са видяни над Варна, Шумен и други места в Североизточна България.

"Видях ги, беше фантастично, наистина като керван", "Бе внушително и омайващо, на ясното почти безлунно небе", коментират хора от различни краища на страната.

Тези вечер при ясно небе много хора имат възможност, включително и в България, да видят „керваните“ от спътници Starlink. Тяхната яркост ще е между +4 и 8 m, но поради малките им размери, ще са ярки , колкото планета Венера.
Часовете за наблюдение на тях е между 21:15 и 23:00 часа.
Посока на наблюдение е Север - Северозапад. Второто им преминаване на главната група ще е между 22 и 23 часа.
Няма да са толкова ярки и ще са с по-слаба видима звездна величина (m) . Приблизително около +1m, обясняват от Meteo Balkans
Посока на наблюдение: Северозапад .. Ниско на хоризонта.

Как можем да наблюдаваме спътниците Starlink в небето?
Когато времето е безоблачно, можете да наблюдавате сателит в звездното небе. Сателитите често се виждат като ярка светла точка, движеща се пред звездите.

За да увеличите шансовете да видите този „керван“ от спътници, използвайте някой сателитен тракер.

За поредна вечер над страната преминават десетки малки светлини, подредени в дълга редица. в действителност това са сателитите от проекта Starlink на космическия ентусиаст Илън Мъск.

Амбициозната програма предвижда осигуряването скоростен интернет във всяка точка на планетата от Космоса. Плановете са в орбита да бъдат изстреляни общо около 42 хиляди сателита, които да кръжат над земята на височина около 500 километра. Астрономи от целия свят вече предупредиха, че това ще ограничи възможностите на всички научни наблюдения.

От Мрежата на българските уфолози ufo.bg също разясниха, че наблюдаваните в редица 50 сателита, които прелетяха над България не са НЛО.

Няколко уебсайта вече предлагат инструменти, които да помогнат на всеки наблюдател кога и в коя посока да гледа, за да види или избегне тези спътници.
(https://findstarlink.com)

Ако ви е интересно може да ги следите на тези адреси:

https://www.n2yo.com/satellite/?s=72000https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlinkhttps://www.satflare.com/track.asp?q=starlink#TOP

c