Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

До 2 часа свободни разходки в парковете от 27 април, при строги мерки

Разрешават свободния достъп до парковете за територията на цялата страна, при стриктно спазване на посочените от Здравното министерство правила.

Това беше обявено от премиера Бойко Борисов по време на брифинг в столичния Южен парк.

"Още днес ще променим заповедта за затворените паркове, а всеки кмет ще прецени кога да я приложи. Сутринта проведохме съвещание с Щаба. Заповедта на министъра ще бъде променена, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново", обясни премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.

На брифинга в Южния парк в столицата присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и министърът на образованието Красимир Вълчев.

От Столична община предлагат родители с малки деца и бременните да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. В софийските паркове ще се допускат най-много двама възрастни. Хората, разхождащи кучетата си, и спортуващите ще могат да посещават парковете преди и след посочените часове.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация",  заяви Фандъкова. Стана ясно, че ще бъде забранено също така и ползването на детски площадки и съоръжения.

Със заповед кметът удължи носенето на маски на обществени места в Добрич

След проведената в Южния парк тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки, е било решено, че родители на малки деца ще могат да излизат на разходка за кратко. Идеята на столичния кмет е - да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. При посещението си в парковете, децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи, както и на пейките.

С какво още следва да се съобразяват родителите, когато решат да се разхождат с децата си в парка:

"Препоръчително е разходката на едно семейство да бъде не повече от 2 часа. Призовавам гражданите за търпение, ако се справим добре, ще пуснем и по-малките паркове. Няма да се проверява и точната възраст на децата, но максималната ще е - видима възраст 12 години", това съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Как ще се посещават парковете решава кметът, след експеримент

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/817125362030578/

Снимка: DailyMail.com

c