Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Как ще се посещават парковете решава кметът, след експеримент

През последния ден на тази седмица - 26 април, предстои да бъде създадена специална организация за провеждането на експеримент при който граждани на столицата ще имат свободен достъп до парк на София. На база проведените наблюдения ще бъде взето и окончателно решение за цялата страна, относно въвеждането на цялостно или частично вдигане на забраната за масово посещение на паркови места и градинки. Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийки - началник на Националния оперативен щаб, по време на тазсутрешния брифинг в министерски съвет.

"Ние искрено се надяваме, че нашите сънародници ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да се разхождат в парка с малки деца."

Проф. Мутафчийски не се ангажира с конкретика относно това, за родители с деца до каква възраст ще е достъпно да се разхождат в парка.

"Нашата препоръка ще е градоначалниците във всеки град да определят реда и подробностите за посещението на такива места. Все пак ние (от Щаба - бел. ред.) следим тенденциите на заболеваемостта - на седмична база, а не на отделни случаи", уточни началникът на Националния оперативен щаб.

Експериментът - как да се организира и осъществява контролиран достъп на родители с малки деца в парковете, ще бъде проведен в столичния Южен парк и в него ще вземат участие само служители на Общината и доброволци от нейното формирование. Учението се организира от общинската "Дирекция по аварийна помощ и превенция", съобщиха днес от администрацията в Столичната община.

c