Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение

Кабинетът обмисля отмяна на извънредното положение от средата на май. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че е възложил на юристи да проверят как, без извънредно положение, да продължат да важат заповедите на здравния министър, например за носенето на маски.  Борисов говори край Шумен, където инспектира строителството на магистрала „Хемус”.

Премиерът допълни, че се обмислят и облекчени мерки за посещение на парковете за семейства.

„Възложил съм на юристите да помислят, искам по-рано да премахнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява, например на здравния министър да издава заповед за задължителното носене на маските, защото е доказано, че помагат, банките да могат кредитите да продължат да не се изплащат в тези срокове, в които сме казали”, каза Борисов.. 

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали само да създадем КПП-та, за носенето на маски. Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”, коментира Борисов.

„Сутринта говорих с Щаба - ако така продължи нивото на заразените, защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, да се направи вход-изход, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване”, заяви Борисов.

„Всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме”, заяви още премиерът.

Борисов е категоричен, че страната ни изобщо не е стигнала пика на заразата. 

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерките, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът.

Борисов допълни, че по време на кризата инфраструктурните проекти вървят по план.

По думите на Борисов държавата не бави заплатите на работниците по строителството на големите инфраструктурни обекти, а дори напротив – изплаща им заработените средства дори по-рано от предвиденото. „Точно обратното. Даже плащаме повече, за да могат, това са работни места, те имат семейства. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството засега е един от секторите, на които кризата не е повлиял, точно обратното. Ние не сме го спирали, както в другите държави. Говоря не само за инфраструктурните проекти, а и за строителството в самите населени места. Навсякъде се работи изключително силно по двата газопровода: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота и неделя, за да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на държавата“, каза още Бойко Борисов.

По-късно в днешния ден предстои среща между премиера и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за да се уточни как ще завърши учебната година в училищата и висшите учебни заведения. „Възложил съм на министъра да ми даде разчет и да видим какво може да се направи. До момента дистанционното обучение дава отлични резултати“, допълни премиерът. 

Източник: Нова НВ

c