Водещи новини - дясно Каварна Образование

Предлагат закриването на две училища в община Каварна

Да бъдат закрити две училища на територията на община Каварна от новата учебна година предлага кметът Елена Балтаджиева. Това са НУ „Братя Миладинови” в Каварна и НУ „Христо Ботев” в село Септемврийци. Двете докладни записки с предложенията ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на Общинския съвет, съобщи за Про Нюз Добрич председателят му Йордан Стоянов.

Училищната мрежа не съответства на броя ученици в резултат на демографските промени, посочва в докладните Балтаджиева. От тях става  ясно, че има високо съотношение учител-ученик, неефективно качествено образование поради образуване на слети и маломерни паралелки, неефективно използване капацитета на базите и разходи за поддръжката им. Посочва се, че през последните години има засилена миграция от общината към чужбина и големите градове, като процесът засяга най-вече училищата в селските райони, в които преобладават ученици от ромски произход. Според информацията на кмета намалява младото население в общината. През 2010 година са родени 155 деца, а през 2019-а – 124.

Данните показват, че учениците от първи до четвърти клас в НУ „Братя Миладинови” в Каварна са намалели от 162 преди няколко учебни години до 80 през настоящата, обучават се в маломерни паралелки. През новата учебна година децата, които ще влязат в класните стаи, ще са най-много 85. В НУ „Христо Ботев” в Септемврийци пък учениците са само 19, от тях първокласниците са шестима.

Ако ОбС вземе решение за закриването на двете училища Община Каварна ще се обърне към Министерството на образованието и науката за издаването на заповед. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *