Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден на Живко, Живка, Жива, Зоя!

На Светли петък, наричан още Животворни петък, имен ден празнуват Живко, Живка, Жива и Зоя. Името е израз на желанието на родителите детето им  да е живо и здраво.

Православната църква днес отдава почит на  Мчк Сава Стратилат

Свети мъченик Сава живял в Рим по време на царуването на император Аврелиан. Той бил военачалник във войската  - имал сан стратилат, тоест бил воевода, но бил и верен служител на Христа. Посещавал често християните, затворени в тъмниците, подкрепял ги, напътствал ги търпеливо да понасят страданията в името Христово. Този негов добродетелен живот бил така угоден Богу, че заради чистотата и постничеството на светеца Бог му дарил власт над бесовете и той изгонвал нечистите духове от хората.

Императорът узнал, че Сава е християнин и разпоредил да се яви при него.  Пред Аврелиан Сава смело признал, че изповядва християнството, свалил воинския си пояс и го хвърлил, отричайки се от воеводския сан, като същевременно заявил, че е готов да отиде на всякакви мъчения за Христовото име. Бил подложен на страшни изтезания от своите мъчители - горили с огън раните му, хвърляли го в котел с врящ катран. Но Господ го запазил и той излязъл от катрана невредим.

Като видели това чудо, седемдесетте войни, които били там, повярвали в Христа и открито изповядали вярата си. По заповед на императора всички те били осъдени на смърт и посечени с меч.

Свети Сава бил затворен в тъмница. Една нощ, докато се молел, му се явил Иисус Христос, който го призовал безстрашно да върви по пътя, който е избрал. Когато Сава за втори път бил отведен на разпит, мъчителите му са се опитали отново да го принудят да се поклони на идолите, но той не се подчинил. Тогава  бил хвърлен в реката, където се удавил.

c