Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Браншовик от Добрич: Има шансове за румънски туристи по Северното Черноморие

Има шансове да дойдат румънските туристи, поне тук, в Северното ни Черноморие. Предполагам, че ще имаме едно известно количество, но не знаем колко ще са. Това сподели за Про Нюз Добрич председателят на местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Димитър Димитров. Той посочи, че Румъния е на 50 км и сподели очакванията си туристи от там да идват през уикендите и на къси почивки. Те ще са основно от близките места – Констанца, Тулча. Около 4.5 милиона жители има в този район на Румъния, ние на тях разчитаме по принцип, посочи Димитров. Според него обаче важният въпрос е дали ще се вдигнат забраните по границите за свободен достъп на хора.

Има много отменени резервации за май, но за по-нататък голяма част от туристите изчакват, включително и туроператорите, каза браншовикът. Според него до нула е сведена вероятността да дойдат туристи от Европейския съюз. Най-вероятно щяло да има и ентусиасти, но чак през август, когато се поуспокоят нещата. Въпреки това е оптимист, че ще поработят през лятото. „На нас сезонът ни е от 15 юли до края на август. Струва ми се, че около 15 юли ще отворим при спазване на стриктни мерки на хигиена”, сподели председателят на местната структура на БХРА.

От много места имаме индикации, че искат да пуснат заведенията да работят, каза Димитър Димитров. Това можело да се случи с откритите тераси, които имат възможност да спазят изискванията, да поставят масите на четири метра, клиентите да са на по два-три метра един от друг. Ако това бъде спазено, имаме уверение, че след 15-20 май може да започнем поетапно отваряне на заведенията. Но и да ги отворим не мисля, че от раз ще се напълнят, хората са наплашени, стоят си в къщи, коментира браншовикът.

Димитров сподели, че много малко негови колеги са се възползвали от мярката на правителството за задържане на работниците, известна като 60 на 40. Причината за това била, че заведенията не работят и няма как да се плаща на хората. По тази причина те ги изпратили на борсата, където вземат по 1 000 лева вместо 600, които биха получавали от работодателите и държавата. Мярката се ползвала от много малка част от ресторантьорите, където има хора на високи позиции, назначени целогодишно, като управители например. Пречка да се ползва мярката 60 на 40 били и правила, на които заведенията трябва да отговарят. Сред тях е и изискването да се представят документи, че до началото на март хората са били назначени и са работили. „А ние цяла зима не работим. Отваряме някъде юни, като назначаваме хората от май. И за няколко дни по Великденските празници”, посочи браншовикът.

Искане на оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова не е обсъждано от местната структура на БХРА, каза Димитър Димитров. И попита – ако бъде сменен министърът новият ще реши ли проблема. По думите му грешките може да се търсят след месец, след като отмине кризисната ситуация. А за следващата година да се поискат повече средства за реклама, за инфраструктура.

c