Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Столетница от с. Славеево: Млади булки умираха от болест

Пандемия ли е било, епидемия ли, столетницата Йорданка Ангелова от Славеево не може да каже, но си спомня как преди много години млади булки умирали в селото. Никой не знаел каква е болестта, но за период от година - две си отишли четири - пет пет жени, някои от тях още дори нямали деца.

Тогава столетницата още не е била омъжена, значи е било някъде между 35-а и 40-а година на миналия век, изчислява синът й Стоян Петров. Това тя му разказала по повод сегашната пандемия в света.

Навремето каквито и болести да е имало, едва ли е стигало до знанието на всички, споделя синът на възрастната жена. ”Тогава по-окумуш са били попът, даскалът и кметът, който чуе от тях, който разбере, предполагам, че така е било”, допълва той.

Йорданка Ангелова навърши 100 години през януари тази година. Сега тя живее в село Оброчище в семейството на сина си Стоян и снаха си Анка. Двамата се грижат от скоро и за майката на Анка – Марийка, която е на 84 години.  

Мъжът разказва, че е пенсионер, жена му също не работи. Стоим си вкъщи и се съобразяваме с предпазните мерки заради коронавируса, обяснява той. Не ходят никъде, не контактуват с никого. Магазина посещават задължително с маски и ръкавици между 8.30 и 10.30 часа, след завръщането си в къщи винаги си мият ръцете. Правят всичко необходимо, за да не заразят себе си, а и възрастните жени.  

Йорданка Ангелова със семейството си

Стоян Петров споделя, че е подхвърлял няколко пъти на майка си за пандемията, но „тя не иска да слуша такива неща, а и не ги разбира, все пак са медицински работи”. От 7-8 години не гледа телевизия, защото чува много тежко и вижда само с едното око. Йорданка Ангелова си пийва мастичка, не сега за дезинфекция, а от преди, разказва синът й. „Глътва си глътка, хапва си хапка, гътва си глътка и така. Един литър го пие за 20 дни, може и повече. На обед, вечер, два пъти мастичка си пийва”, обяснява Стоян Петров. Той споделя, че добре се грижат за двете възрастни жени – „пълен рум сервиз” сутрин, обед, вечер. От нищо не ги лишават, когато има повод им дават каквото се полага, например яйца на Великден.

Йорданка Ангелова със сестрите си

„За мен едно е ясно – може да е бил беден животът им, но е било по-спокойно и са яли хубава, чиста, естествена храна. Пиленца, петленца, патки, юрдечки, зеленчуци – всичко е било домашно и естествено. Това е според мен е причината за дълголетието на човека”, категоричен е синът на столетницата.

c